Hlavní obsah

Eliáš, Židlický nebo Plekanec mají místo jisté. Jak bude vypadat sestava v Soči?

Kravaře

Ještě 200 dnů. Přesně tolik bude v pondělí zbývat do začátku zimní olympiády v Soči. Kouč českých hokejistů už přesto začal upínat myšlenky k turnaji, kde soupeřem jeho týmu v základní skupině budou Švédsko, Lotyšsko a Švýcarsko. Kravařský kemp dvaadvaceti hráčů NHL byl první kapitolou na cestě k olympijskému dobrodružství.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Český hokejový útočník Patrik Eliáš má místo v sestavě jisté.

Článek

Hry v Turíně 2006 byly první velkou Hadamczikovou akcí ve funkci reprezentačního trenéra. Češi tehdy měli mužstvo na zlato, dovezli bronz a nový kouč se stal terčem kritiky fanoušků i médií. Debut v nové roli byl pro Hadamczika klíčovou zkušeností, ze které se poučil. „Některé věci nebylo dobré nechávat na poslední chvíli, třeba volbu kapitána," řekl teď v Kravařích.

Pár hráčů moc nechápalo, proč se zabývat olympiádou víc než půl roku před jejím startem. Po několika schůzkách v Buly Aréně ale rychle měnili názor. „Moc jsem nevěděl, k čemu by to mohlo být, ale řekli jsme si rámec naší hry. V Soči už se budou ladit jen detaily," připustil nejproduktivnější hráč letošního play off NHL David Krejčí.

V Soči se bude hrát na širokém kluzišti, ale je jasné, že pilířem české sestavy budou opět hokejisté z NHL. O některých jménech se vůbec nedá pochybovat: gólman Pavelec, obránce Židlický, útočníci Plekanec a Eliáš. Hadamczik chce silné lídry, kteří za něj udělají „půlku práce". Nechce slyšet nářky na velké kluziště, jako tomu bylo na letošním mistrovství světa ve Stockholmu. Potřebuje hráče odpočaté, soustředěné, které prostředí nevyvede z míry.

Už nyní musí kouč promýšlet hierarchii mužstva. „To je možná to nejtěžší na trenérově práci," tvrdí i Eliáš. Z NHL přijedou hvězdy zvyklé na místo v prvních dvou útocích, značné vytížení v přesilovkách, ale někdo musí hrát i ve čtvrtém útoku a chodit na oslabení. „Já dávám za příklad Michaela Frolíka, který má spoustu útočného talentu, ale v Chicagu dostal defenzivní roli, zvládl ji perfektně a měl skvělé play off," připomíná Eliáš. Hadamczik prostě potřebuje variabilní útočníky.

V každé olympijské nominaci se ale našla překvapivá jména. Mohou jimi být hokejisté působící v Evropě. „Když bude mít Červenka fazónu, proč si nehrát s touto myšlenkou. Hrál s Jágrem, mohlo by jim to zase klapat," tvrdí kouč, který se nevzdává ani myšlenky nominovat gólmana Vokouna, který přitom během sezóny sdělil, že olympiáda je už pro mladší. „Zavoláme si a ještě to s Tomášem probereme," dodal Hadamczik.

Jak může vypadat olympijská sestava ČR:
Brankáři
Pavelec, Neuvirth, Mrázek
Obránci
Kindl, Gudas, Z. Michálek, Polák, Rozsíval, Šmíd, Židlický
Útočníci
Červenka, Eliáš, Erat, Frolík, Hanzal, Hudler, Jágr, Krejčí, M. Michálek, Plekanec, Sobotka, Tlustý, Voráček

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko