Hlavní obsah

Bednář se v Rusku nenervuje

Před velkou reprezentační výzvou stojí hokejista Jaroslav Bednář. Když musel těsně před loňským světovým šampionátem národní tým opustit, svírala mu krk hořkost. Pozvánku na turnaj do Švédska vzal útočník Omsku přesto s povděkem i proto, že si už v národním týmu jakékoliv emoce zakázal. Vzal si přitom ponaučení z minulé sezóny.

Článek

Tehdy se těšil, jak si splní sen a konečně si zahraje mistrovství světa, a to rovnou před zraky českých fanoušků. Jenže kouč Slavomír Lener mu na konci přípravného kempu řekl, že s ním nepočítá. "Pět let jsem reprezentaci strašně prožíval. Ale když zjistíte, že se nervujete a už je dopředu jasné, že v týmu nebudete, tak si to příště rozmyslíte," vysvětlil.

Osmadvacetiletý útočník je v posledních letech stálým hostem oddělení reprezentačních náhradníků. Zatímco jeho kolegové z nynějšího výběru mají doma plné vitríny titulů, Bednář ještě ani jednou nebyl na mistrovství světa. Poslední dva roky zhasly jeho naděje vždy po zúžení nominace. Letos by smůlu konečně rád protrhl. "Chci se v týmu udržet i po závěrečné nominaci."

Moc mu prý pomohlo, když do Omsku přišel Jágr. Poté, co v létě sibiřský klub opustili Patera s Vlasákem, zůstal Bednář v Avangardu jediným Čechem. "Žít sám se tam opravdu nedá, většinu času jsme navíc trávili na báze," otřese se při vzpomínce na měsíce prázdnoty. Teď si s Jágrem po boku užívají legraci.

Povinná výhra pro gubernátora

Zatímco tihle dva se před zápasem smějí, jejich ruští spoluhráči mají nervozitou ztuhlé rysy. Bojí se tvrdých šéfů. Jako při nedávném zápasu s Permem. Na den utkání zrovna vyšlo datum narozenin gubernátora Omské oblasti Leonida Poležajeva. A není těžké uhodnout, co si od hokejistů přál. "Museli jsme stůj co stůj vyhrát. Kluci v týmu to strašně prožívali," líčil Bednář dusnou atmosféru.

Poležajevovi nakonec hokejisté oslavu nepokazili a Perm zdolali 4:1. To už Jestřábi kroužili po ledě bez Jágra, který se na sklonku ledna zranil a odletěl se léčit do Čech. "Nebyl problém bez něj hrát. Měli jsme dobrý los, navíc se chytly zbylé dvě pětky, kterým to předtím moc nešlo," vyložil Bednář.

Reklama