Hlavní obsah

Hokejisté narazili v Soči na přísná bezpečnostní opatření. Autobus jim prohlížela ochranka se psy!

Soči

Smíte jen do vymezených prostor a někdy ani do těch ne. Každý krok vedle může znamenat malér. Na přísná bezpečnostní opatření, která přinutila hokejisty cestou do haly na trénink dokonce vystoupit z autobusu, narazila česká reprezentace hned během prvních hodin pobytu v Soči.

Foto: Michal Osoba

Interiér hokejové Balšoj areny v Soči.

Článek

V ruském městě, které bude už za sedm týdnů hostit zimní olympijské hry, je víkendové vyvrcholení hokejového Channel 1 Cupu cennou generálkou přímo na místě. „Za sebe jsem hodně rád, že na vlastní oči poznávám prostředí i jak to tady asi bude chodit. Pro hráče je taky důležité si vše detailně osahat. Zatím vše nasvědčuje tomu, že zejména ochranka už nasadila olympijský režim," uvažoval trenér Alois Hadamczik.

Někteří hráči bojují ještě o olympijskou nominaci, další se těšili, že se podívají alespoň do dějiště her. „Byl jsem hodně zvědavý, nikdo z nás v Soči nikdy nebyl," tvrdil útočník Jiří Sekáč. „Příjemně nás překvapilo dobré počasí. Když jsme přistáli, tak bylo třináct nad nulou a sluníčko hřálo," popisoval nadšeně nejstarší hráč mužstva Petr Nedvěd.

Panorama kavkazských hor, které bylo možné spatřit už na letišti, se v různých proměnách objevovalo i cestou do města. Už na trase do hotelu Vesna a při následné třicetiminutové cestě do haly si ale hráči nemohli nevšimnout množství vojáků a policistů v ulicích. „Asi to berou jako zkoušku na olympiádu a hodně to tady hlídají," mínil Jan Kovář.

Obavy z dopravní situace

„Všude bylo i vidět, že do února tady mají ještě hodně práce," komentoval značnou rozestavěnost další útočník Jiří Novotný. V pátek večer pak centrum Soči doslova zahltila dopravní zácpa, až z toho šla hokejistům hlava kolem. „Zajímá mě, jak to dopravně vyřeší. Kromě jedné široké cesty z letiště jsou ostatní ulice města hodně úzké," obává se Hadamczik.

„Největší šok byl, když jsme přijeli k oplocenému areálu, kde z dálky už byla vidět hala. Najednou se zastavilo u závory a všichni jsme dostali pokyn, že musíme vystoupit z autobusu. Ten šli prohlédnout vojáci se psy, zatímco my uvnitř takového provizorního baráčku procházeli bezpečnostními rámy a teprve pak mohli nasednout do autobusu, který mezitím popojel," líčil Novotný, jak šli hráči na trénink kus cesty vynuceně pěšky.

„To nikdo nečekal, ale překvapení zažijeme asi ještě víc. Pamatuji si, jak jsem před osmi lety jel na obhlídku olympijského Turína, tam mě zavedli na nějaké výstaviště a řekli mi, tak tady budete hrát hokejové zápasy. To jsem zíral, tady zatím podobně vstřebávám první dojmy," vzpomínal Hadamczik. „Jídlo na hotelu není zrovna žádná hitparáda," ulevil si Novotný.

Olympijská vesnice, z níž to budou mít hokejisté do haly pěšky tak pět minut chůze, je zatím neprodyšně uzavřena. Zákaz vstupu platí v Soči na spoustě míst. V blízkosti Velkého ledového paláce, který bude při ZOH patřit hokeji, jsou v Soči také haly pro curling, rychlobruslení a krasobruslení. Zapomeňte ale, že by se k nim dalo jen přiblížit. „Zvenku to celé vypadá skvěle, při našem příjezdu třeba na střeše haly promítaly vlajky všech čtyř mužstev, která tady prosincový turnaj hrají. Uvnitř už ale vše působí jako dost industriální stavba," uvažuje útočník Kovář.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko