Hlavní obsah

Osmnáctiletí start MS zvládli, porazili Švýcary 4:1

PLZEŇ

Česká hokejová reprezentace do osmnácti let zvládla své úvodní vystoupení na světovém šampionátu, porazila v Plzni Švýcarsko 4:1. Rozhodující náskok Češi získali v úvodu druhé třetiny, kdy vstřelili tři branky. Po dvou kanadských bodech si připsali Frolík a Hanzal.

Článek

Po zahajovacím ceremoniálu vhodil rozhodčí Charron puk a pro českou reprezentaci začal boj o vysněnou medaili. Češi zahájili aktivně, proti papírově nejslabšímu celku skupiny dobře kombinovali. Většinou to ale bylo na úkor střelby.

V 5. minutě reprezentací do 20 let protřelý Michael Frolík našel v signalizované výhodě Kudělku, který ale z dobré pozice netrefil přesně. Kladenský hráč byl v první třetině nejaktivnějším hráčem na ledě, s jeho akcemi měli Švýcaři problémy. Frolík pomáhal i v defenzívě, v 16. minutě v poslední chvíli odpálil po zákroku brankáře Pavelce před dojíždějícím útočníkem puk do bezpečí.

Brankostroj po přestávce

Ve 21. minutě se neukvapil David Květoň, zasekávačkou rozpohyboval Genoniho a střelou mezi betony padajícího švýcarského gólmana poslal Česko do vedení.

Navíc se za 115 sekund dostal puk ke Káňovi, který pohotově zvýšil na 2:0. Skvělý vstup české reprezentace do druhého dějství potvrdil třetí brankou Martin Hanzal, který doklepl tvrdou střelu Frolíka.

Švýcaři se do výraznější šance dostali až ve 40. minutě, rovnou se ale radovali z branky. Simon Schnyder při vyloučení Sobotky šikovně vložil hůl do střely Steinmanna a přesouvající se Pavelec nestihl zareagovat.

Pojistku přidal Frolík

Ve třetím dějství se Švýcaři osmělili a častěji se dostali před branku Česka, několika dobrými zákroky spoluhráče podržel Ondřej Pavelec. V 56. minutě zachoval chladnou hlavu Michael Frolík a bekhendovým dloubákem přes ležícího brankáře přidal čtvrtý gól.

Švýcaři už na zvrat neměli, česká reprezentace úvodní duel zvládla a po zásluze si připsala důležité vstupní vítězství.

Švýcarsko - Česko 1:4 (0:0, 1:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 40. Schnyder (Steinmann, Chiesa) - 21. Květoň, 23. Káňa (Kalus, Kanov), 26. Hanzal (Frolík), 56. Frolík (Hanzal). Rozhodčí: Charron - Coenen, Ljungqvist. Vyloučení: 4:2, Využití: 1:0. Diváci: 2760.
Švýcarsko: Genoni - Schnyder, Chiesa, Grossmann, Weber, Schoop, Heynen, Summermatter, Fehr - Zbinden, Burgler, Steinmann - F. Lemm, Kellenberger, Simek - A. Lemm, Gailland, Schwarzenbach - Lauper, Cunti, Jacquemet. Trenér: Bohren
Česko: Pavelec - Vojta, Mašek, Hegegy, Růžička, Kudělka, Poživil, Kanov - Pospíšil, Sobotka, Květoň - Tlustý, Svoboda, Fiala - Frolík, Kuchejda, Hanzal - Rákos, Kana, Kalus. Trenéři: Kopřiva a Bednář.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko