Hlavní obsah

Hokejová reprezentace trénovala v Letňanech bez Jágra

PRAHA

Bez největší hvězdy Jaromíra Jágra ve středu trénovala v Praze-Letňanech česká hokejové reprezentace. Útočníka New Yorku Rangers od úterního večera trápila nevolnost a zvýšená teplota. Možná je tak ohrožen první Jágrův test na centru ve formaci s Petrem Sýkorou a Martinem Strakou, ke kterému mělo dojít v pátek v Litvínově v utkání proti Finsku.

Článek

"Uvidíme, jak na tom bude ve čtvrtek. Samozřejmě bych byl rád, kdyby proti Finsku hrál," řekl dnes v rozhovoru s novináři kouč Vladimír Růžička. Na tréninku, který výjimečně odsunul z T- Mobile Arény do Letňan koncert zpěváka Seala, se ve formaci vedle pravého křídla Sýkory seřadili Straka a Martin Ručinský.

Ručinský po operaci břišních svalů ještě nesehrál od 9. ledna zápas a o jeho pozici v týmu by mělo být jasno po pátečním duelu. Reprezentační kouč bude konzultovat jeho aktuální stav s hráčem i doktorem. "Dám na to, jak se všichni domluvíme," uvedl Růžička.

Sestavu před pátečním úvodním utkáním o 3. místo v Euro Hockey Tour měl kouč již v hlavě, ale teď mu zkomplikovaly situaci nejen Jágrovy zdravotní potíže. "Marek Židlický a Jirka Šlégr mají problémy se zády a dnes jdou k docentu Kolářovi," odhalil další obtíže Růžička. "Proto budeme mít o sestavě na pátek jasno možná až v den utkání. Jisté je, že v brance nastoupí Tomáš Vokoun," doplnil.

Vokoun jako brankářská jednička

Gólmana Nashvillu, jemuž se při výluce v NHL příliš nevydařilo angažmá ve Znojmě ani závěr působení v IFK Helsinky, určil Růžička již dopředu jako jedničku pro šampionát. "Cítil jsem, že je to lepší říct jasně. Je důležité, aby hráči i brankář věděli, kdo nastoupí," prohlásil Růžička. Další dva brankáře by však tento fakt neměl demotivovat. "Je to dané. Adam Svoboda je sice trojka, ale musí být také stoprocentně připravený. A u Milana Hniličky není vyloučené, že bude chytat, protože se může vždycky něco stát."

V přípravě má Růžička osmadvacet hokejistů a je jasné, že vypadne jeden obránce a dva útočníci. Na šampionát vezme pětadvacet hráčů, protože k původní povolené třiadvacítce může dopsat po základní skupině další dva. Tajenku mají definitivně rozluštit dva duely s Finskem, po nich by mělo být jasno o triu, jemuž připadne Černý Petr.

Medaili už musíme přivézt

"Na mužstvu je cítit, že všichni chtějí. Tři roky jsme nezískali na mistrovství světa medaili a už ji musíme přivézt. Všichni hráči mají velkou motivaci, protože i ten pětadvacátý musí být připraven. Je důležité, abychom byli všichni jeden tým a také tak bojovali," dodal Růžička. Jako finanční prémii mají hráči slíbeno za zlato 500 tisíc na jednoho, za druhé místo 400 tisíc a bronz 350 tisíc korun.

Po návratu z dnešního tréninku v Letňanech měli hokejisté v kabině v T-Mobile Areně připravenu jinou odměnu. Útočník Martin Havlát na oslavu svých úterních čtyřiadvacátých narozenin zajistil jako pohoštění tatarský biftek a kachní stehýnka.

Reklama