Hlavní obsah

Hadamczik: S mírným chvěním se na tu práci těším

Těžká úloha stojí před novým trenérem národní hokejové reprezentace Aloisem Hadamczikem. Tým přebírá po vídeňském zlatém úspěchu. Tuto situace bere jako velkou výzvu, jak se svěřil v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO

Alois Hadamczik na lavičce Sparty

Článek

Překvapilo vás, že jste se stal tak rychle trenérem hokejové reprezentace?

Cítím velikou důvěru výkonného výboru, které mne zvolil jednomyslně, ale je tu také velká zodpovědnost, protože přebírám národní tým po zlatém úspěchu ve Vídni. Člověk si ale nevybírá, kdy k reprezentaci přijde. Za tu šanci jsem určitě vděčný, plní se mi velký sen. Neznám trenéra, který by po něčem takovém nezatoužil. Stojím před obrovskou výzvou, ale nemám z ní strach.

Musel jste tušit, že spolu s Vladimírem Vůjtkem patříte mezi nejvážnější kandidáty na uvolněný post, jaké jste si dával naděje?

Nečekal jsem s přehnanou netrpělivostí, jak to dopadne. Už před třemi lety jsem byl ve hře, tehdy mě o jediný hlas předčil Sláva Lener. Nyní se moje jméno znovu objevovalo v médiích, ale těžko se dalo něco číst mezi řádky. Vedl jsem s Vláďou Růžičkou v minulých dnech krátký rozhovor, ale nic mi nenaznačil a já se tím už víc nezabýval, ani se nestresoval.

Kdy jste se vůbec ve středu dozvěděl, že povedete národní tým?

Krátce po třetí odpoledne mě Růžička telefonicky zastihl v autě a sdělil mi, že po něm mužstvo převezmu. Když bych měl vystihnout svůj první pocit, tak mě nejprve polilo horko, ale teď už se s mírným chvěním docela těším. Když mi Vláďa blahopřál, říkal, že je potřeba makat. Já se ale práce nebojím, hokej mě baví a dlouholetou prací jsem snad přesvědčil lidi z výkonného výboru, že mě mohu postavit i na reprezentační střídačku. Určitě pomohla i ta letošní bronzová medaile ze šampionátu dvacítek.

Reprezentaci do 20 let už dál nepovedete, můžete z práce u ní ale čerpat zkušenosti?

Ještě včera jsem si dával dohromady letní tréninkový plán dvacítky, ten teď předám svému nástupci. Určitě je dobře, že jsme poznal atmosféru dvou světových šampionátů, mám i dost zkušeností od ligových mužstev, ale práce s národním mužstvem dospělých je přece jen trochu něco jiného. Začnu ji dělat s čistou hlavou, nemám teď žádné jiné povinnosti a mohu se všemu věnovat naplno.

Jaké budou vaše první kroky ve funkci reprezentačního kouče?

Prvotní je pro mne sejít se co nejdříve s lidmi z vedení svazu, mluvit s předsedou Kulhánkem i manažerem Kusým. Do příštího jednání výkonného výboru, které má být 23. června, musím sestavit realizační tým. Nechtějte ale po mně hned vědět, koho si vyberu za asistenty, tak dalece jsem zatím nepřemýšlel.

Nikdo neví, co bude na podzim s hráči z NHL, kdy začnete uvažovat o složení národního mužstva?

Je zavazující převzít reprezentaci ve chvíli, kdy se k nám podařilo vrátit zlaté časy a přitom v nadcházející sezóně vedle MS čeká i olympiáda. Na současném českém hokeji je ale krásné, že národní tým se tu neodmítá, a tak na vrcholné akce určitě sestavíme silné mužstvo, protože ti kluci chtějí reprezentovat, ať jsou kdekoli na světě. Začátkem září nás čeká v Liberci první díl Euro Hockey Tour a já nemám obavy, že bych neměl do týmu kvalitní hráče.

Reklama

  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko