Hlavní obsah

Růžičku nikdo nepřemluví, Zlaté utkání nehraje

Rokycany

Nenechá se přemluvit. Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička zůstane jedním z trojice olympijských šampiónů z Nagana, kteří se neobjeví na jihlavském ledě při sobotním exhibičním Zlatém utkání proti týmu složenému z mistrů světa z let 1999 až 2001.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Článek

„Čtrnáct let už hokej nehraju. Asi mě budou různí lidé přemlouvat, ale na led nepůjdu v žádném případě," tvrdí Růžička. Jedenapadesátiletý bývalý útočník se v Jihlavě slíbil zhostit role nehrajícího kapitána, dorazí ale až na samotné utkání.

Většina účastníků exhibice se přitom chystá už na páteční golf v Telči zakončený společnou večeří. „Nemůžu, mám docela nabitý týden. Na zápas ale přijedu, bude to sranda, i když o mně všichni vědí, že na historické vzpomínání moc nejsem," prohlašuje Růžička.

K tomu, aby nastoupil, ho nepřiměla ani skutečnost, že své rozhodnutí už nikdy nechytat kvůli unikátní exhibici změnil brankář Dominik Hašek. „Hašan chytal ještě nedávno, moje herní pauza je daleko delší," říká nejstarší ze zlatých hochů z Nagana. Ihned po ukončení kariéry Růžička začal trénovat Slavii a na led jako hráč nastoupil naposledy v prosinci 2004 při oslavě padesátých narozenin Pavla Richtra v exhibici mistrů světa z roku 1985. „Za celou dobu jsem byl asi pětkrát trénovat se starou gardou. Já teď na ledě už jen popojíždím v teplákách, není to na nějaké hraní," usmívá se.

Na ledě nebudou ani Dopita s Petrem Svobodou

V Jihlavě by měl být na střídačce naganského týmu. „Možná tam budu chvilku stát, ale pak se půjdu koukat asi jinam. Četl jsem, že hrát nebude ani Jirka Dopita, takže trenérů je dost. Hlavně Sláva Lener si to bude chtít dělat," vykládá.

Kromě Růžičky budou právě Dopita a autor vítězného gólu ve finále Petr Svoboda, jenž žije v Kanadě, z úspěšného olympijského týmu na ledě chybět.

Reklama

Související témata: