Hlavní obsah

To Česko nezažilo. Rok 2015 přinese lavinu šampionátů, ale i otazníky. Ozdobí Jágr MS?

Praha

Hokej, fotbal i atletika mají v Česku v roce 2015 šampionát. Pravda, rozdílného významu a úrovně. Ale když se k tomu připočtou další akce, lze směle mluvit o lavině sportovních akcí, které v tomhle kalendářním roce zavalí české fandy. Vzpomenete si na něco podobného z minulosti?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oficiální maskoti Bob a Bobek k mistrovství světa 2015 v ledním hokeji během jejich představení v Praze.

Článek

Bude to u nás rok vskutku supersportovní. Hokejové MS (1. - 17. 5.) nemá smysl příliš rozebírat, lístky na většinu zápasů jsou vyprodané. Ale jak to bude u ostatních akcí v roce, který nemá olympijský vrchol, ale přinese úrodu dalších událostí?

Na českém území se uskuteční hned pět světových a evropských šampionátů. V Praze a Ostravě budou bojovat o titul zmínění hokejisté. Atleti si to rozdají o evropské tituly v pražské hale (6. - 8. 3.). Fotbalisté do 21 let (17. - 30. 6.) budou v metropoli a také v Uherském Hradišti a Olomouci bojovat o evropský titul a postup na olympiádu do Ria. V Račicích čeká Evropa kanoisty (1. - 3. 5.) a v Táboře se pojede MS v cyklokrosu (31. 1. - 1. 2.), disciplíně, která je ve světě poněkud v ústraní, u nás a ještě v Belgii ovšem velmi oblíbená.

Snad jen s rokem 1978 lze ten letošní ohledně pořádání vrcholných akcí u nás srovnat. V Československu se tehdy konalo MS v hokeji a také ME v atletice. To prestižnější, pod širým nebem.

Nechybějí tradiční seriálové podniky

Vedle přílivu šampionátů letos nechybějí seriálové podniky, většinou tradiční. Světový pohár skokanů na lyžích byl sice zrušen, při finančním náporu to pořadatelé do Liberce plánovaného závodu vzdali. Zato biatlonisté se po předloňském MS mohou těšit na další velkolepou pouť při SP v Novém Městě na Moravě (6. - 8. 2.). Ve hře samozřejmě může být zopakování tenisových podzimních finálových festivalů v rámci Fed Cupu (14. - 15. 11.) či Davis Cupu (27. - 29. 11).

Užijí si opět i příznivci motorismu. Podle všeho se pojede i MS motocyklů v Brně (16. 8.), i když to s ním je, zdá se, propříště pořádně nahnuté. Samozřejmostí už je GP na ploché dráze v Praze (23. 5.) a MS motokrosařů v Lokti (26. 7.).

Nezapomeňme na dojezd kvalifikace fotbalového ME: 28. března Česko - Lotyšsko, 12. června Island - Česko, 3. září Česko - Kazachstán, 6. 9. Lotyšsko - Česko, 10. října Česko - Turecko, 13. 10. Nizozemsko - Česko. Postupový cíl už je blizoučko, to už snad ani nejde pokazit...

Ale jsou tu jiné otazníky. Ozdobí hokejové MS Jágr? Bude volný? Bude se mu chtít zrušit rozhodnutí o konci reprezentační kariéry? A bude se mu v Praze případně dařit?  Zopakují mužské a ženské tenisové sestavy skvělé tažení týmovými soutěžemi? Obhájí Kvitová triumf na Wimbledonu? Ale to už jsme jinde.

Zpět na domácí sportoviště. Letošní nabídku by mohlo přebít snad jen to, že by Česko někdy hostilo olympiádu. Pro některé jedince bylo zajímavým byznysem už jen to, že tuto myšlenku před časem veřejně prezentovali. Co na tom, že bez špetky soudnosti, reálných základů a schopnosti proměnit ji alespoň v náznak reality, čímž celou ideu dokonale zdevastovali. A tak letošní dávku sportovních akcí lze v Česku považovat za opravdu top.

Kdy se u nás bude letos bojovat o tituly
31. ledna - 1. února: MS v cyklokrosu - Tábor
6. - 8. března: halové ME v atletice - Praha
1. - 3. května: ME kanoistů - Račice
1. - 17. května: MS hokeji - Praha, Ostrava
17. - 30. června: ME fotbalistů 21 let - Praha, Uh. Hradiště, Olomouc

Reklama

Související témata: