Hlavní obsah

Medaile pro MS odhaleny! Netradičně jsou ve tvaru puku s křišťálem uvnitř

Praha

O medaile ve tvaru puku, uvnitř kterého se leskne kámen z českého broušeného křišťálu tvarovaný do české státní vlajky, budou v květnu bojovat týmy na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě. Autorem návrhu cenných kovů vyrobených z galvanizovaného kovu v kombinaci s broušeným křišťálem je architekt a designér Oldřich Sládek.

Foto: Sport.cz

O tyto medaile budou hokejisté bojovat na letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Článek
Fotogalerie

„Podoba medailí pro nás byla velmi zásadní věcí. Chtěli jsme, aby byly krásné, a myslím, že se povedly. Jsou přesně takové, jaké jsme si přáli. Snad se budou líbit i lidem," uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král, který na středeční tiskové konferenci v Praze medaile slavnostně odhalil.

O schválení designu medailí rozhodovala Mezinárodní hokejová federace IIHF, národní federace, která v daném roce šampionát pořádá, však má právo přijít s vlastním návrhem. A Češi této možnosti využili. „Celý proces nám zabral rok a tři čtvrtě. Zabývali jsme se tím, jak na medaile dostat to, čím je Česko symbolické a čím se prezentuje v zahraničí. Zároveň jsme chtěli zkusit něco nového a netradičního," prozradila Markéta Štěrbová, generální sekretářka organizačního výboru mistrovství světa 2015.

Nejnákladnější byly bronzové medaile

Do finálního výběru se nakonec dostalo deset návrhů. Jako vítězný byl jednohlasně vybrán ten od architekta a designéra Oldřicha Sládka. A IIHF ho poté i schválila. „V České republice se vyrábí puky pro celý svět. Jaký jiný tvar má mít medaile na mistrovství světa než tvar puku?" vysvětlil Sládek. „V původním zadání stálo - zobrazit národní charakteristiky. Lepší, než je jen zobrazovat, je rovnou je použít. Proto se ve zlatém, stříbrném a bronzovém kotouči leskne kámen z českého křišťálu vybroušeného do tvaru české vlajky. Celá práce mi trvala zhruba měsíc," dodal.

Medaile, jejichž vnější průměr činí 76 milimetrů, ten vnitřní 66 milimetrů a jsou 25 milimetrů široké a 306 gramů těžké, vyrobila jablonecká firma Preciosa. „Často se nám stává, že hezký návrh nevede ke stejně pěkné realizaci. Ale to v tomto případě neplatí. Byl to vesměs snadný proces, v první chvíli jsme se jen zalekli spojení kovu a skla uvnitř. Báli jsme se, jestli to bude držet při sobě," přiznala Markéta Hassová, projektová manažerka Preciosy.

Všechny tři sady medailí mají na centrálním křišťálovém kameni vypískované logo IIHF. Zlatá medaile má červenou stužku, stříbrná modrou a ta bronzová bílou. Největší náklady paradoxně byly na bronzové medaile, které jsou z růžového zlata.

„Moc bychom si přáli, aby nám některá ze sad zůstala doma i po skončení šampionátu. Ale abych se pojistil, kdyby se to nepovedlo, nechal jsem si jednu sadu udělat navíc," rozesmál se Král. „Stejně ale doufám, že budu mít možnost vyzvednout si tu oficiální."

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko