Hlavní obsah

Výkonný výbor o odvolání jednat nemusí, trenér reprezentace Růžička rezignoval!

Vladimír Růžička pod tlakem odstoupil z pozice trenéra českého hokejové reprezentace. Informoval o tom v úterý před devatenáctou hodinou formou tiskového prohlášení přes svého advokáta Víta Kučeru. Zároveň odmítl veškerá nařčení z korupce a bude se proti nim bránit právní cestou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační trenér Vladimír Růžička rezignoval.

Článek

Trenér národního týmu Vladimír Růžička hovoří s Miroslavem Palaščákem.

„S ohledem na pokračování mediální kampaně, která je proti mé osobě již od doby před domácím hokejovým šampionátem soustavně a účelově vedena, jsem se rozhodl odstoupit z funkce trenéra českého hokejové reprezentace," sdělil Růžička s tím, že prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále o svém rozhodnutí již informoval.

Rezignace kouče přišla jen několik hodin poté, co se objevila svědectví dalších rodičů, že měli Růžičkovi platit za to, aby jejich synové dál někde hráli hokej. Z reportáže odvysílané Radiožurnálem vyplývá, že Miroslav Palaščák nebyl jediný, po kom kouč spolu se svým kamarádem Jiřím Moučkem požadovali v době Růžičkova působení ve Slavii nějaký finanční obnos za pomoc v další hokejové kariéře dětí.

Obvinění Růžička odmítá

Právě Palaščákem v dubnu zveřejněná videonahrávka, na níž Růžička potvrdil, že prostřednictvím Moučka přijal dvakrát 250 tisíc korun, celou kauzu spustila. Podle trenéra se ale nejednalo o úplatek, nýbrž o sponzorský dar pro klub. Palaščák však po zaplacení půl miliónu očekával, že jeho syn David tam bude hrát. Do týmu Slavie se ale neprosadil a naposledy nastupoval v druholigové Bílině. Teď však přišla další svědectví, že peníze pro Růžičku od rodičů nebyly ve Slavii ničím neobvyklým.

Růžička opakovaně zdůraznil, že se nikdy nedopustil ničeho nezákonného nebo dokonce trestného. „Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména. Rozhodl jsem se však, že nebudu členy výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje vystavovat nepříjemné povinnosti rozhodovat ve středu o mém setrvání u národního týmu, a proto ze své funkce hned odstupuji," oznámil Růžička.

Král vzal trenérovu rezignaci na vědomí s tím, že s tím seznámí členy výkonného výboru na středečním jednání. "Myslím si, že ta situace jiné řešení neměla," řekl Král České televizi.

„Snad tím odchodem získám čas na obranu proti všem lživým nařčením, která se v poslední době objevila, a do budoucna ušetřím český hokej negativního dopadu této pseudokauzy," uvedl Růžička na závěr svého prohlášení.

U národního týmu měl působit i v příští sezóně podle smlouvy uzavřené v březnu. Mohl zároveň být i na klubové lavičce. V květnu převzal extraligového nováčka Chomutov, kde byl v uplynulé sezóně poradcem. "Vláďa si nikdy nevzal žádný úplatek! Vždycky mluvil o odstupném. A pevně za ním stojíme," řekl šéf Chomutova Jaroslav Veverka starší serveru isport.cz.

Růžičkovo setrvání na lavičce řešil Král už v dubnu po zveřejnění Palaščákovy nahrávky. Nyní měl výkonný výbor po nových informacích Radiožurnálu post kouče reprezentace řešit na středečním mimořádném jednání. Teď už je jisté, že půjde o hledání nového trenéra. Od roku 2005 se střídal na lavičce reprezentace Růžička s Hadamczikem, který rezignoval loni v únoru.

Povede se Růžičkovi u soudů očistit vlastní jméno, jak doufá?
Ano
25,6 %
Ne
74,4 %
Celkem hlasovalo 18392 čtenářů.

Reklama