Hlavní obsah

Vůjtek je skvělá volba, jásá Augusta. Navíc má vysoký morální kredit, ví Vlasák

Praha

Několikrát během rozhovoru zopakoval, že jmenování Vladimíra Vůjtka novým koučem české hokejové reprezentace je skvělým rozhodnutím svazu. Josef Augusta, který na přelomu tisíciletí byl na střídačce našeho nároďáku při zlatém hattricku na MS, oceňuje nejen Vůjtkovy trenérské schopnosti, ale i jeho morální kredit.

Foto: Profimedia.cz

Nový trenér české reprezentace Vladimír Vůjtek.

Článek

„Je to správné a skvělé rozhodnutí, které ctí předsedu Krále a celý výkonný výbor. Je to nejlepší volba, pro náš hokej a kvituju ji," řekl Sport.cz Augusta. „Vláďa má za sebou úspěchy - udělal medaili se Slováky (na MS 2012), dvakrát vyhrál titul v Rusku (s Jaroslavlí). O jeho trenérských kvalitách není třeba dál mluvit, navíc je i morální silný člověk."

Podle Augusty je jenom dobře, že se výkonný výbor českého svazu ledního hokeje rozhodl pro kouče, který není spjatý s působením v klubu. „Náš hokej potřebuje trenéra, který se národnímu mužstvu bude věnovat na sto procent," říká osmašedesátiletý bývalý trenér.

S tím souhlasí i Tomáš Vlasák. „Určitě to je takhle lepší. Svou práci pak trenér dělá naplno, zatímco když je spjatý s klubem, těžko se může během sezóny sebrat a jet se do zámoří koukat na naše hráče," řekl Sport.cz Vlasák, jenž po uplynulé sezóně ukončil aktivní hráčskou kariéru a od dalšího ročníku bude působit jako sportovní manažer v extraligové Plzni.

Augusta: Vůjtek situaci v českém hokeji uklidní

Navzdory svým předchozím slovům jej ale překvapilo, že ČSLH vsadil právě na Vůjtka. „Čekal jsem, že přijde někdo mladší, ale svaz se rozhodl jinak. Uvidíme, koho si Vůjtek vybere za asistenty do realizačního týmu. Na tom bude taky záležet," připomíná Vlasák, který Vůjtka jako trenéra zažil v sezóně 1993/94 při světovém šampionátu dvacítek.

„Už je to hrozně dávno, teď už jsme oba o nějakých dvacet let starší. Je to klidnější a rozvážnější typ trenéra. Má strašně moc zkušeností, což je hrozně důležité," říká trojnásobný mistr světa a věří, že Vůjtek dokáže zlepšit klima v českém hokeji, které je po zveřejnění Růžičkovy kauzy o údajné korupci znečištěné.

„V poslední době se toho událo strašně moc a náš hokej je teď ve špatné situaci. V tomhle směru je Vůjtkovo jmenování dobrá volba, protože je to člověk s vysokým morálním kreditem a může jedině pomoct," tvrdí Vlasák.

„Situace v českém hokeji je v těchto dnech opravdu velice složitá. Je zde spousta pochybností a Vláďa je ten pravý člověk, který současnou situaci uklidní," přikyvuje Augusta.

Rozhodl podle vás ČSLH správně, že vybral do funkce reprezentačního trenéra Vladimíra Vůjtka?
Ano
81,8 %
Ne
18,2 %
Celkem hlasovalo 30056 čtenářů.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko