Hlavní obsah

Trenér Vůjtek si jako asistenty vybral Jandače, Kalouse a Špačka

Praha

Jirka, Pepa, Jarda. Familiérně mluvil Vladimír Vůjtek o nových asistentech, s nimiž v příští sezóně povede hokejovou reprezentaci. Osmašedesátiletý kouč si za nejbližší spolupracovníky vybral trenéry Třince a Sparty Jiřího Kalouse a Josefa Jandače a s nimi i Jaroslava Špačka, jenž působil na střídačce národního týmu už vedle Vladimíra Růžičky. Funkci generálního manažera bude zastávat svazový šéftrenér Slavomír Lener.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek (třetí zleva) a jeho asistenti: Jaroslav Špaček (zády), Josef Jandač (druhý zleva) a Jiří Kalous (druhý zprava) na prvním tréninku v rámci letního přípravného kempu v Jihlavě.

Článek

Před pražským sídlem hokejového svazu kroužila v pondělí po poledni kolem Vůjtka výhrůžně vosa, jakoby mu chtěla naznačit, v jak ošemetné pozici se ocitl. „Zvykám si. Dřív jsem se věnoval slovenským hráčům, ale teď se musím přeorientovat na ty české. Spoustu jich znám, ale do důsledku s nimi ještě nejsem obeznámen," uznal Vůjtek, který byl na horké křeslo uveden poté, co Růžička kvůli korupční aféře odstoupil z funkce.

Výběr asistentů nový šéf české lavičky nějakou dobu promýšlel, ale pak se všechno seběhlo dost rychle. „Musím se přiznat, že jsem s vybranými mluvil v neděli, s Jirkou Kalousem dokonce až (v pondělí) dopoledne, když přiletěl z Ameriky. Se všemi si chci ale ještě sednout a projednat podstatné věci," tvrdil kouč.

V hledáčku měl přitom více kandidátů. Spekulovalo se třeba o trenérech litvínovských mistrů Rulíkovi s Hořavou. „Nechci o tom ale už moc mluvit. Uvažoval jsem o hodně jménech, ale ta konečná fáze zůstala na těch třech," řekl Vůjtek.

Hned po svém zvolení vyhlásil, že není žádným solitérem. Volba asistentů to také jen potvrdila. „Jsem kolektivní hráč. Všichni čtyři budeme mít rozdělené pravomoce. Někdo se bude věnovat útočníkům, někdo bekům, koučinku, ale důležité bude také i sledování soupeřů..."

Začnou soustředěním v Jihlavě

S Třincem a Spartou jednal o uvolnění jejich koučů šéf svazu Tomáš Král a žádný zádrhel nenastal. Ten ale může přijít ve finální fázi přípravy na mistrovství světa 2016, pokud tedy favorité české extraligy potvrdí svou roli i v play off a Kalous s Jandačem nebudou mít na sestavování národního mužstva čas ani prostor.

„V takové chvíli to může být problém, ale proto je v realizačním týmu i Jarda Špaček. Chtěl jsem v mužstvu určitou kontinuitu, i když to není jediný důvod, proč je mým asistentem. Je to hráč zlaté generace, velmi zkušený. Pokud tihle kluci mají zájem pracovat, je potřeba jim vyjít vstříc," vysvětloval Vůjtek. Kompletní trio asistentů Kalous, Jandač, Špaček se každopádně zúčastní všech turnajů Euro Hockey Tour.

První společnou akcí má být ale čtyřdenní přípravný kemp v Jihlavě, který se bude konat od 29. července a bude zaměřený na mladší extraligové hráče. S těmi nejlepšími, kteří hrají v NHL, hodlá Vůjtek udržovat kontakt i při inspekcích do zámoří. „Domluvíme se, jestli poletím já, Jarda Špaček, či Sláva Lener." Ten totiž zůstal ve funkci generálního manažera národního týmu.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko