Hlavní obsah

S Hniličkou v brance hokejisté vyrazí na Švédy

PRAHA

Oplatit Švédům zářijovou porážku 3:5 z libereckého turnaje by chtěli čeští hokejisté ve čtvrtek v Jönköpingu, kde pro ně začíná turnaj Karjala. Do úvodního duelu druhého dílu série Euro Hockey Tour vyrazí podle očekávání v brance s Hniličkou.

Článek

Trenér Alois Hadamczik, jenž z původní nominace musel kvůli zdravotnímu stavu oželet hned čtyři hráče, se po večerním tréninku už ve Švédsku přece jen rozhodl míchat s útočnými formacemi. "Do hry se dostanou oba debutanti V. Novák i Kalla a Rolínkovi, jenž se připojil až v úterý večer místo nemocného Marka, připadla úloha třináctého útočníka," řekl kouč.

Předpokládané složení národního mužstva vypadá takto: Hnilička - Kántor, Blaťák, J. Novák, Kolařík, Ševc, Hejda, Ptáček, Čáslava - Vlasák, Burger, V. Novák - Tenkrát, Broš, Ton - Kalla, Hlinka, Pletka - M. Hořava, Skuhravý, Hubáček. "Kapitán Hlinka přijme pro sebe typičtější roli centra a nejlepší střelec extraligy Ton se objeví na levém křídle s dvojicí z finského Oulu," objasnil kouč po klidném leteckém přesunu do dějiště střetnutí.

Hnilička tlak necítí

Švédové před dvěma měsíci na ČP cupu vše vyhráli a vítěznou chuť mají nyní i v domácím prostředí. "Čeká nás hodně těžký zápas proti soupeři, který sestavil hodně zkušené mužstvo i s několika hráči, kteří mají reálnou šanci jet na olympiádu. Musíme zahrát s maximálním nasazením, vyrovnat se domácím v bruslení a nápaditosti v útočné fázi Švédy vylákat z obrany," uvažoval o prvním utkání na turnaji Hadamczik.

"Rád bych od mužstva viděl agresivní, ale přitom disciplinovaný hokejový projev. Hlavně se vyvarovat chyb," doplnil kouč, podle nějž trumfem může být právě Hnilička, který je společně s Hlinkou a Brošem pamětníkem světového šampionátu před třemi lety na ledě Kinnarps Areny v Jönköpingu.

Podle dohody mezi extraligovými kluby, které umožňuje účast hráče jen na dvou turnajích v sezóně, má Hnilička poslední šanci ukázat se v reprezentaci před zimními olympijskými hrami.

"Necítím žádný tlak. Pokud se chci podívat na olympiádu, musím stabilně prokazovat dobrou výkonnost a nemyslím, že by rozhodovaly jen mé výkony na Karjale," míní. O start na ZOH mohou na Karjale usilovat i Hejda, Vlasák a čistě teoreticky i Burger, nikdo další z aktuální reprezentační sestavy už v širším kádru 66 jmen pro Turín nefiguruje.

Program turnaje Karjala
Čtvrtek
17.30 h: Finsko-Rusko, 19.00 h: Švédsko-Česko (v Jönköpingu, ČT 2)
Sobota
14 h: Rusko-Švédsko, 17.30 h: Finsko-Česko (ČT 2)
Neděle
14 h: Česko-Rusko (ČT 2), 17.30 h: Finsko-Švédsko
Tabulka Euro Hockey Tour
1. Švédsko330/009:49
2. Rusko320/017:46
3. Česko301/026:82
4. Finsko300/122:81

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko