Hlavní obsah

Vůjtek poprvé nominoval! Na Karjalu pozval i pět nováčků, do mužstva se vrací Olesz

Praha
Aktualizováno

Svou první nominaci u národního týmu české hokejové reprezentace odhalil její trenér Vladimír Vůjtek. Na turnaj Karjala, první díl podniku Euro Hockey Tour, povolal dva gólmany a pět kompletních pětek. Ve výběru se objevuje hned pět nováčků - brankář Dominik Furch z Omsku, obránce Liberce Radim Šimek a útočníci Dominik Kubalík z Plzně, Daniel Přibyl ze Sparty a Jan Hruška z Brna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek na prvním tréninku v rámci letního přípravného kempu v Jihlavě.

Článek

Po šesti letech se do reprezentace vrací útočník Rostislav Olesz. Vítkovický forvard naposledy oblékl dres národního týmu na mistrovství světa v roce 2009. Ještě o rok delší reprezentační pauzu má obránce Tomáš Kundrátek, jenž se před sezónou vrátil do Evropy ze zámoří. Kapitánem mužstva bude Vladimír Sobotka, jeho asistenty Jan Kolář a Jan Kovář.

„Z extraligových hráčů mě nejvíc zaujali obránci Jeřábek, Šimek a Milan Doudera. V lize se velice dobře chytili, to samé platí o útočníkovi Kubalíkovi, který už má v Plzni třináct bodů. Všeobecně jsme se rozhodli pozvat hráče z těch týmů, které hrají dobře a jsou na špici tabulky," uvedl Vůjtek, který nemusel řešit to, co jej postihlo loni, když vedl slovenskou reprezentaci.

Tehdy mu totiž od hráčů přicházela jedna omluvenka za druhou. „Třeba to přijde až teď po zveřejnění jmen, ale nepředpokládám to. V Česku si kluci vždycky vážili možnosti reprezentovat. Se všemi hráči jsem teď mluvil, chtějí být v národním týmu a těší se."

S asistenty se shodl skoro na všech hráčích

Vůjtek, jenž národní tým převzal po letošním šampionátu po Vladimíru Růžičkovi, vybral spolu se svými asistenty Jandačem, Kalousem a Špačkem hned sedmadvacet jmen. Turnaj Karjala se totiž uskuteční mezi úvodními osmifinálovými zápasy Ligy mistrů a následnými odvetami, které čekají i Spartu, Liberec a Litvínov. Hráči Chemiků sice ve Vůjtkově výběru chybí, Pražané a Bílí Tygři ovšem dodají dohromady pět hokejistů.

„Tahle pětice nebude na úvodním úterním tréninku, protože v té době budou hrát zápasy. Večer po jejich skončení se k nám ale připojí. A platí, že o víkendu všichni odehrají jen jeden ze dvou zápasů. Nemůžeme hráče vytěžovat takovým stylem, abychom je zatavili na další měsíc," vysvětluje Vůjtek.

Spolu se svými asistenty se při vytváření nominace shodl takřka na všech hráčích. „Jsme čtyři trenéři, takže se nikdy nejde shodnout na všech 27 jménech. Samozřejmě, že jsme měli rozpor, šlo jen o tři čtyři jména. Posadili jsme se, zvážili všechna pro a proti a nakonec jsme se dohodli."

Převažují hráči z extraligy

Většina hráčů, třináct, nastupuje v domácí extralize. Dvanáct jich působí v Kontinentální lize, dva pak ve Švédsku. „Mrzí mě jenom, že nemůže jet brankář Francouz, který je dlouhodobě zraněný. Ale v Rusku máme pět kvalitních gólmanů, takže v tom nevidím problém," řekl Vůjtek, jenž z gólmanů vybral Jakuba Kováře s Dominikem Furchem. Před odletem do Skandinávie bude s mužstvem v Praze trénovat i mladoboleslavský gólman David Rittich. Pro jistotu, kdyby se Furch nebo Kovář zranil.

„Ještě jsem chtěl do nominace zařadit jednoho mladého hráče, překazilo to ale jeho zranění," podotkl Vůjtek. O koho se ale jednalo, nechtěl prozradit. „On by si pak myslel, že je reprezentant, a on jím přitom ještě není," usmál se osmašedesátiletý trenér.

Česká reprezentace vstoupí do turnaje Karjala ve čtvrtek 5. listopadu ve švédském Örnsköldsviku proti domácímu výběru Tří korunek. Poté už se přesune do hlavního dějiště turnaje Helsinek. Tam se v sobotu střetne s Finy a o den později ji čekají Rusové.

Nominace českého týmu na turnaj Karjala:
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Dominik Furch (Omsk/KHL).
Obránci:
Matěj Stříteský
Marek Trončinský (oba Mladá Boleslav)
Vladimír Roth
Milan Doudera (oba Třinec)
Jakub Jeřábek (Plzeň)
Radim Šimek (Liberec)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Riga/KHL)
Jakub Krejčík (Örebro/Švéd.).
Útočníci:
Michal Birner
Michal Řepík (oba Liberec)
Jan Buchtele
Daniel Přibyl (oba Sparta)
Jan Kovář
Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk/KHL)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Rostislav Olesz (Vítkovice)
Jan Hruška (Kometa Brno)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Marek Kvapil (Záhřeb/KHL)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.).

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko