Hlavní obsah

Vůjtka před premiérou nervozita nepřepadne. Ale slyšet českou hymnu, to je nejvíc, říká

Praha
Aktualizováno

Už jen dva dny zbývají do chvíle, kdy si odbyde svou premiéru na střídačce české hokejové reprezentace. Osmašedesátiletý trenér Vladimír Vůjtek se dnes na srazu národního týmu v pražských Holešovicích přivítal s většinou nominovaných hráčů a vpodvečer už vedl svůj první trénink v nové roli. „Neřekl bych, že budu na střídačce nervózní, ale pocit zodpovědnosti a důležitosti se určitě dostaví,“ přiznal Vůjtek před turnajem Karjala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Vůjtek během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Karjala.

Článek
Fotogalerie

„Je to trošku specifičtější a zajímavější, že je to můj první turnaj, ale nepřikládám tomu až tak velkou důležitost. Čtyři roky jsem vedl nároďák Slovenska a to je podobné. Samozřejmě tam jsme hráli druhořadé turnaje, tady se naopak potkáme se špičkou evropského hokeje. Ale na tu už jsem narazil na mistrovstvích světa," neobává se Vůjtek před první akcí sezóny, turnajem Karjala.

Už ve čtvrtek svůj tým povede v Örnsköldsviku proti domácím Švédům, o víkendu pak v Helsinkách proti Finům a Rusům. „Chtěl bych vidět konkurenceschopný mančaft, který je schopný sehrát s evropskou špičkou vyrovnané zápasy. Samozřejmě, každý tým chce zvítězit a my nejsme výjimka. Ale hlavně aby ty zápasy byly na dobré úrovni," přeje si trenér a přiznává, že slyšet před zápasy českou hymnu pro něj bude lahodný pocit.

„Samozřejmě už jsem ji poslouchal jako soupeř Čechů, takže byla v uvozovkách cizí. Ta hymna je nejvíc a moc si vážím, že můžu být u toho. Pochopitelně to je jiné než poslouchat tu slovenskou nebo ruskou," usmál se Vůjtek, jemuž se na dnešním srazu hlásilo dvaadvacet hokejistů. Chyběli jen dva sparťané a tři Bílí Tygři, které dnes večer čekají osmifinálové zápasy Ligy mistrů a k týmu se připojí až po jejich skončení.

Negativní bilance na Karjale? Minulost!

„Ale chtěl bych, aby všech pět těchto hráčů nastoupilo už ve čtvrtek ve Švédsku. Takhle to mám vymyšlené, ale můžou se dneska při zápase zranit a museli bychom to měnit," uvedl Vůjtek, jenž na Karjalu bere pět formací, a tak ne všichni odehrají kompletní tři duely. „Chtěl bych zachovat vazby z klubů, moc jich ale není. Vlastně jen sparťané Přibyl s Buchtelem, Řepík s Birnerem z Liberce a Kubalík s Jeřábkem z Plzně. Na první zápas je necháme pohromadě a pak se uvidí, co dál," řekl Vůjtek.

„Musíte vzít v úvahu, že před startem turnaje máme jen dva tréninky a z toho jen jeden v kompletní sestavě po středečním příletu do Švédska. Takže budeme muset více používat tabuli a ukazovat hráčům, co chceme hrát, než to cvičit na ledě. Budeme se více věnovat té suché přípravě u tabule," hlásí trenér. V brance se ve čtvrtek objeví Jakub Kovář, ten pak odchytá i jedno víkendové střetnutí. Ve zbylém duelu si tak reprezentační premiéru odbyde Dominik Furch. Kapitánem bude útočník Vladimír Sobotka.

České reprezentaci se na turnaji Karjala v minulosti příliš nevedlo, vždyť z jednadvaceti odehraných ročníků triumfovala jen v roce 2012. „Ale to je minulost a ta už je pryč. Je třeba se dívat kupředu, jednoznačně chceme uspět," říká Vůjtek odhodlaně.

Jaký hokej pod jeho vedením můžou fanoušci od národního celku očekávat? „Za dva tréninky nezměníme celý styl hry. Hokej všech evropských zemí je stejný a záleží jen na tom, jak je kdo schopný plnit povinnosti, improvizovat v útoku a prosadit se před brankou. Všichni víme, že dobrý hokej se začíná z obrany. To je základ. My bychom chtěli hrát dobrou obranu a chodit do protiútoků, držet se na puku v útočné třetině," vyjmenovává Růžičkův nástupce.

Nominace českého týmu na turnaj Karjala:
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Dominik Furch (Omsk/KHL).
Obránci:
Matěj Stříteský
Marek Trončinský (oba Mladá Boleslav)
Milan Doudera (Třinec)
Jakub Jeřábek (Plzeň)
Radim Šimek (Liberec)
Tomáš Voráček (Mladá Boleslav)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Riga/KHL)
Jakub Krejčík (Örebro/Švéd.).
Útočníci:
Michal Birner
Michal Řepík (oba Liberec)
Jan Buchtele
Daniel Přibyl (oba Sparta)
Jan Kovář
Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk/KHL)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Rostislav Olesz (Vítkovice)
Jan Hruška (Kometa Brno)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Marek Kvapil (Záhřeb/KHL)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko