Hlavní obsah

Ottawa prošla přes Philadelphii do východního finále

NEW YORK

Již v šestém zápase druhého kola play off NHL rozhodli o svém postupu do finále Východní konference hokejisté Ottawy. Senátoři nedali Philadelphii nejmenší šanci, nejhůř dopadl brankář Roman Čechmánek - inkasoval celkem pětkrát, což na rozdíl od trenérů řada diváků nevydržela.

Foto: ČTK/AP

Ed Jovanovski bezmocně sleduje Jasona Marshalla, který střílí gól.

Článek

Pondělní zápas se odehrával jasně v režii ottawských Senátorů a tým z hlavního města Kanady zvítězil 5:1. Celou sérii vyhráli Senators 4:2 a postoupili do semifinále Stanleyova poháru, kde se střetnou o konferenční prvenství s New Jersey.

V utkání se předvedl Martin Havlát, který jednu branku vstřelil a na další nahrál. Havlát v závěru vyhrál sprinterský souboj s brankářem Letců Romanem Čechmánkem a zpečetil výsledek do prázdné branky. Někteří diváci to po posledním gólu v domácí síti nevydrželi, začali posměšně skandovat Čechmánkovo křestní jméno a na led naházeli bílé ručníky.

Čechmánek: hráli jsme, jak jsme uměli

"Nevím, proč lidi nenávidí mě i tenhle tým. Hráli jsme tak, jak jsme uměli, ale prohráli jsme," postěžoval si český gólman, který v utkání předvedl 25 zákroků. "Možná pár gólů bylo hloupých, ale je to těžké. Ottawa má velmi dobré útočníky, kteří se zlepšovali po celou dobu série."

Trenér Ken Hitchcock přidal ještě jedno vysvětlení: Ottawa už v sedmé minutě vedla 2:0 a podle kouče Philadelphie jeho tým na zvrat neměl fyzické sily. "Každý, kdo rozumí hokeji, v pátém zápase viděl, že nám docházejí síly. Dnes jsme potřebovali dobrý start do utkání. V momentě, kdy Ottawa šla do vedení, jsme neměli dost sil na zvrat," řekl Hitchcock.

Dallas letos skončil

Stejným poměrem jako Ottawa vyhrál sérii i Anaheim. Kalifornský tým si  v šestém utkání poradil s nejlepším týmem Západní konference a přehrál Dallas 4:3. Rozhodující branku vstřelil 66 sekund před koncem lotyšský bek Sandis Ozolinš.

"Porazit Detroit byl úspěch, ale přejít přes Dallas je něco neuvěřitelného," smál se útočník Steve Thomas, který v šestém utkání jednou skóroval a dvakrát na gól nahrál. Nejlepší hráč Hvězd Mike Modano byl hodně zklamaný. "Pár šťastných odrazů a dorážek, jako ta Ozolinšova. Přesně tak probíhala celá série," kabonil se.

Jedinou nedokončenou sérií tak zůstává boj Vancouveru s Minnesotou. Hokejisté Canucks mohli v pátém utkání rozhodnout o postupu do semifinále, ale zápas nezvládli a prohráli 2:7.  První třetina sice skončila remízou, ale druhou část prohrál Vancouver 0:5 a Divočákům se podařilo vrátit sérii zpět do Minnesoty.

Východní konference:
Philadelphia - Ottawa 1:5 (0:2, 1:2, 0:1)
Branky: 39. Handzuš - 3. Schaefer (Havlát), 7. Fisher, 25. Alfredson, 27. Smolinski, 54. Havlát. Diváci: 19 454. Konečný stav série: 2:4.
Západní konference:
Vancouver - Minnesota 2:7 (1:1, 1:5, 0:1)
Branky: 19. Morrison, 40. H. Sedin - 22. a 37. Ronning, 4. Park, 28. Marshall, 31. Brunette, 33. Gáborík, 57. Walz. Diváci: 18 514. Stav série: 3:2.
Anaheim - Dallas 4:3 (0:1, 2:1, 2:1)
Branky: 23. Thomas, 25. Čistov, 44. Salej, 59. Ozolinš - 6. K. Muller, 35. N. Kapanen, 55. Morrow. Diváci: 17 174. Konečný stav série: 4:2.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko