Hlavní obsah

Brankářský talent Škarek září v Jihlavě, na MS osmnáctek ale nesmí

Praha

Jakub Škarek, považovaný za největší domácí talent mezi gólmany, nemůže jet na mistrovství světa hokejistů do 18 let, protože chytá za Jihlavu v extraligové baráži.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Brankáře Jakuba Škarka Jihlava reprezentační osmnáctce pro mistrovství světa neuvolnila.

Článek

„Jednání o tom probíhala dlouho, ale Dukla ho neuvolnila. Je to její konečné slovo, za žádnou cenu ho nepustí," říká trenér Robert Reichel. Přitom extraligové kluby mají za povinnost na jakoukoliv reprezentační akci uvolnit své hráče. „Jenže na mužstva první ligy není žádná páka a k rozumné dohodě prostě nedošlo," vysvětluje šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener.

Jihlava nemůže v baráži využít gólmana Honzíka, protože toho si další účastník baráže Karlovy Vary stáhly z hostování. „Jsme ve specifické situaci. Takhle už jede s osmnáctkou Kořenář a přijít ještě o Škarka, neměl by nám kdo chytat. Těžko můžeme na vrchol sezóny baráž postavit 39letého Sáblíka, který během sezóny nestál v brance ani minutu," brání se manažer Dukly Bedřich Ščerban. „Měli jsme nějaké plány, ale pod vlivem okolností jsme je museli přehodnotit," říká smířlivě Reichel.

V širší nominaci před mistrovstvím světa, které začíná 14. dubna v americkém Grand Forks, figuruje pětadvacet hráčů, včetně šesti posil ze zámoří. Tři z nich, obránci Vojtěch Budík, Ondřej Vála a útočník Matouš Bělohorský, přitom ještě hrají play off.

Mladý Reichel nebude chybět

"Budou doplněni podle toho, jak se svými kluby ve vyřazovací části dopadnou. Po tréninkovém kempu ve Winnipegu, kam letíme už v pondělí, rozhodneme, jak zúžíme nominaci," řekl Reichel, jenž může do konečného výběru zařadit 23 hráčů.

Na rozdíl od Škarka, Reichelův syn Kristian bude hrát baráž za Litvínov naposledy v nedělním 3. kole, pak s osmnáctkou zamíří do Kanady a ve zbývajících devíti duelech bude Vervě v boji o záchranu chybět. "Dohodl jsem se tak s trenéry v Litvínově. Doteď tam i trénoval, po nedělním zápase ho uvolní a odletí s námi do Winnipegu," dodal Reichel.

Ještě před turnajem sehraje jeho výběr v neděli 10. dubna ve Winnipegu přípravný zápas s Kanadou, která bude sokem Čechů i v základní skupině. V té budou hrát také s Finskem, Dánskem a Slovenskem. „Musíme mít respekt před každým soupeřem. Poučení z posledního přípravného turnaje, kde jsme všechna utkání prohráli, je zřejmé a snad to pomůže k tomu, abychom měli v Grand Forks lepší výsledky. Prvořadé je, aby se mužstvo dostalo do čtvrtfinále, to je náš cíl," dodal kouč.

Širší nominace české hokejové reprezentace do 18 let
Brankáři:
Dominik Groh (Mladá Boleslav)
Josef Kořenář (Jihlava)
Tomáš Vomáčka (Hradec Králové)
Obránci:
Lukáš Doudera (Třinec)
David Kvasnička (Plzeň)
Daniel Novák (Chomutov)
Jakub Sirota (Zlín)
Vojtěch Budík (Prince Albert/WHL)
Libor Hájek (Saskatoon/WHL)
František Hrdinka (Frölunda/Švéd.)
Ondřej Kachyňa (Hamilton/OHL)
Ondřej Vála (Kamloops/WHL
Útočníci:
Martin Havelka
Kristian Reichel (oba Litvínov)
Pavel Kousal
Ondřej Najman (oba Jihlava)
Milan Davídek (Karlovy Vary)
Jiří Karafiát (Zlín)
Petr Kodýtek (Plzeň)
Daniel Kurovský (Havířov)
Radovan Pavlík (Hradec Králové)
Marek Zachar (Liberec
Filip Zadina (Pardubice)
Matouš Bělohorský (Rimouski/QMJHL)
Matyáš Kantner (Flint/OHL)

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko