Hlavní obsah

Dám páku a je klid. Bývalý bojovník MMA se stará o české hokejisty

Praha

Velkou postavou a kily neoplývá, ale s tím problém nemá. Michal Hamršmíd je bývalým profesionálním zápasníkem MMA. Pár lidí po světě si v kleci povodil, dnes se stará o kondičku hokejové reprezentace. Teď ladí hráče před Světovým pohárem. Občas se stane, že někdo přijde a chce se pustit do křížku. „Teď to ještě nikdo nezkusil, není na to čas, ale kluci vědí, že jsem něco dělal, občas někdo přijde a chce to zkusit, ale já to během pěti sekund zpracuji,“ usmívá se šestatřicetiletý trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kondiční trenér Michal Hamršmíd sleduje trénink hokejistů.

Článek

V Holešovicích máte svoje fitko, staral jste se o fyzickou přípravu hokejistů Sparty, od minulého roku jste u reprezentace. Jak velký je rozdíl mezi hráči z NHL, KHL a extraligy?

Je tam rozdíl, proto ti kluci hrají NHL, ale i v extralize a KHL jsou hráči, kteří mají výborný fyzický fond. Rozdíl není tak markantní.

V čem jsou lepší ti ze zámoří?

Více pracují a starají se o své tělo, hrají také přes 80 zápasů jen v základní části. Mají hodně přeletů, dbají více na prevenci, k tomu mají hokejový um. Co se týče dynamiky a rychlosti, tu nacvičí i hráč třetí ligy.

Hráči mají své trenéry v klubech, osobní kouče na léto, co jim můžete dát navíc?

Je začátek sezóny, většina kluků trénovala v Kanadě, Americe, jsou připravení. Já jsem tu od toho, kdyby cokoli potřebovali, jsem jim k ruce ať už při rozcvičce, nebo v posilovně. Připravuji věci na cvičení, drinky, prostě aby se nemuseli starat o tyhle blbosti a jen se soustředili na sebe.

Co nejvíce vyhledávají?

Každý hráč je jiný, navíc tento týden kondici už nenaženete, teď ladíme. Před tréninkem to je práce s vlastním tělem, po tréninku jdou více činky.

Používá někdo něco výjimečného?

Je to víceméně stejný, nevidím žádné velké rozdíly.

Jak cvičení s vámi probíhá, je to dril, hecování?

Sem tam nějaká legrace padne, hlavně na Pastu (Pastrňák). Kluci jsou každým coulem profíci, to je vidět už při příchodu do kabiny. Rozcvičení, led, regenerace, vědí, co sport dneska obnáší, musí být fyzicky našlapaní. Je to o neustálém bruslení, síle a dynamice.

Sledujete vývoj ve světě?

Určitě, člověk nemůže zamrznout, jsem v kontaktu s dvěma trenéry v Americe, plus Finsko a Švédsko. Člověk má své věci, ale musí jít s dobou.

Je trénink MMA náročnější?

Na kondici bude MMA těžší, tam musíte být v zápřahu třeba 5 x 5 minut. V hokeji zase jedou 40 sekund maximum, střídačka, chvíli pauza a zase zpátky. Někdo odehraje třeba 25 minut za zápas. MMA je jiný trénink, ale sem tam pro zpestření dávám něco, kluky to baví.

Takže se taháte i po zemi?

Tady ne, ale v letní přípravě jo. Mám třeba hrací den, dáme si beach, potaháme se, kluci si zakopou do pytle, na lapy.

Zkouší na vás něco?

Teď ještě nikdo nepřišel, ale kluci vědí, že jsem něco dělal. Občas někdo přijde a chce to zkusit, ale to já během pěti sekund zpracuji.

Jako legraci?

Ne, ukážu jim nějakou techniku, dám jim páku vestoje a je klid.

Je práce u reprezentace splněním snu sportovního trenéra?

Já o tom nesnil, ale tohle je strop, člověk znal ty kluky z televize nebo je někde potkal. Tohle se nedá popsat, je to čest, a to není fráze. Je to skvělý být v jedné kabině. Neříkám, že jsem nejlepší trenér, někomu sedí Tonda, dalšímu Jirka, je to i o štěstí, ale musel jsem taky něco ukázat. Byl jsem také na správném místě ve správný čas.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko