Hlavní obsah

Výborný odehrál jako první 200 zápasů za českou reprezentaci

STOCKHOLM

Pětinásobný mistr světa a kapitán šampionů z loňského roku David Výborný se ve středu stal prvním hokejistou, který odehrál 200 zápasů za samostatnou českou reprezentaci. Téměř symbolicky se tak stalo ve Stockholmu, ve kterém před třinácti lety debutoval. Zatímco ale tehdy odjížděl z ledu po výhře 6:1 nad Ruskem spokojen, ve středu se musel sklonit před uměním domácího výběru.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

David Výborný na tréninku české reprezentace.

Článek

Jednatřicetiletý útočník se o blížícím se jubileu dozvěděl při cestě na sever Evropy. "Přečetl jsem si to v novinách, jinak bych o tom ani nevěděl. Myslel jsem si, že jich je kolem 190 a dvoustý že bych mohl stihnout někdy na mistrovství světa," přiznal Výborný v rozhovoru pro ČTK po skončení zápasu.

Byť se jedná pouze o statistiku, má radost z toho, že se mu podařilo odehrát tolik utkání v národním týmu. "Vždy je hezké, když člověk hraje nějaký větší zápas, a dvoustovka je hezké číslo. Určitě jsem za to rád, ale na druhou stranu se k tomu nijak neupínám," řekla opora zámořského Columbusu. Výborný si hned vybavil i svůj debut. "Pamatuji si to. Bylo to v roce 1993, taky na Švédských hrách. Trenéry byli, myslím, Walter a Hlinka. Už je to ale hodně dávno," pousmál se Výborný.

Nejraději vzpomíná na finále MS

V stockholmské Globe Areně se dočkal i svého premiérového gólu v národním dresu. "Bylo to proti Kanadě a byl to, myslím, třetí zápas," vzpomínal na svůj podíl na přestřelce, která skončila výhrou českého týmu 8:7. Nejraději ale vzpomíná na úspěšné finálové duely na mistrovství světa, kterých při svých dosavadních deseti startech zažil hned pět. Loni ve Vídni jako kapitán převzal jako první cenný pohár.

Výborný sice ve středu odehrál obdivuhodný 200. zápas v národním týmu, za reprezentačními rekordmany ale ještě hodně ztrácí. Jiří Holík má na kontě například 319 startů za tehdejší Československo, Oldřich Machač jich odehrál 293 a Vladimír Martinec 289.

"To asi není pro mně dosažitelné. Pět nebo šest let jsem v Americe a jezdím jen na konci sezony, na mistrovství světa. Takže těch zápasů není tolik, tak deset, dvanáct za sezonu. Asi bych musel hrát v české lize a objezdit všechny turnaje Euro Hockey Tour. Překonat tyhle rekordmany se mi už asi nepovede," dodal realisticky Výborný.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.