Hlavní obsah

Cesta za zlatým Naganem? Euforie a statisíce lidí na náměstích

Praha

Deset miliónů Čechů žilo Naganem, zlatou korunovací českého hokeje, kterou nikdo před olympijským turnajem nečekal. Jak psalo Právo o tomto triumfu v roce 1998? Máme tu pohled do historie, která se bude jen těžko překonávat. „Máme mužstvo, které může získat medaili,“ tvrdil před vypuknutím bojů obránce Jiří Šlégr. „Doufám, že to bude turnaj století se vším všudy, hráčské obsazení tomu rozhodně napovídá,“ dodal.

Foto: Repro: Právo

Dominik Hašek a Jaromír Jágr po úspěchu v Naganu.

Článek
Fotogalerie

Sraz olympijských vítězů z Nagana

Jágr přijel na turnaj s vizitkou hvězdy NHL. „Mají sem přijet máma s tátou, ale nevím kdy. Určitě tu bude legrace, srandičky už začaly v Tokiu. Američané a Kanaďané si strašně věří, oni ale nevědí, že my se jen tak nedáme, přeci jsme si přes půl zeměkoule nepřijeli pro nějakou ostudu," hlásil před prvním utkáním Jágr.

Výhra nad Finskem 3:0, Kazachstánem 8:2 a porážka 1:2 s Ruskem, takové výsledky si Češi připsali v základní skupině a ve čtvrtfinále je čekalo mužstvo USA. „Musíme vše hodit za hlavu a jít do čtvrtfinále s čistou hlavou. Není důvod, proč bychom neměli uspět," byl rázný gólman Dominik Hašek. „Dosavadní výkony se mažou, teď nastává chvíle pravdy. Čekají nás Spojené státy, musíme se s tím vypořádat," přidal se kapitán Vladimír Růžička.

Zlatá cesta českého týmu
Základní skupina
Česko - Finsko 3:0
Branky: 30. Patera, 45. Reichel, 49. Růžička
Česko -Kazachstán 8:2
Branky: 33. a 41.Ručinský, 4.Straka, 24.Beránek, 38.Růžička, 50.Patera, 53.Procházka, 58.Hamrlík
Rusko - Česko 2:1
Branka: Reichel
Čtvrtfinále
Česko -USA 4:1
Branky: 29.Růžička, 30.Jágr, 37.Ručinský, 60.Dopita
Semifinále
Česko - Kanada 2:1sn
Branky: 50.Šlégr. Jediný nájezd proměnil Reichel
Finále
Česko - Rusko 1:0
Branka: 49. Svoboda

"Jágr nezapomněl salutovat, ale bál se úklidu na pokoji." "Zázračný Hašek jen doufá, že synovi nebudou spolužáci v Buffalu nadávat," takové titulky psalo Právo po výhře 4:1 nad USA a po postupu do semifinále. Zde výběr trenéra Ivana Hlinky čekala Kanada, favorit turnaje století. Jenže formou ohromoval Hašek.

„Přesně tak ho znám z Buffala, podává stabilně vynikající výkony," nechal se slyšet obránce Richard Šmehlík. Češi se radovali z výhry, američtí fanoušci pálili vlajku a hráči rozbíjeli přilby a hokejky. Jen jeden mohl jít dál.

Zdrcený Gretzky

„Hoši, děkujem! Hoši děkujem!" znělo v pátek před desátou hodinou Václavským náměstím v Praze, když Kanada padla 1:2 po samostatných nájezdech. O finále rozhodl Robert Reichel. „Jágr měl pravdu, že doma nikdo nepracuje, když naši hrají v Naganu hokej. Metro bylo narvané, lidi jeli teprve do práce," řekl nadšený student Právu. „Slovy nejde vyjádřit, jak špatně se cítím. Myslím, že zlatá medaile mi nebyla souzena. Je to zdrcující, neznám horší pocit," neskrýval obrovské zklamání Wayne Gretzky.

NAGANO V ČASE
Úterý 20.2.Co dnes dělají zlatí hokejisté
Středa 21.2.Jak vzpomíná Jiří Šlégr
Čtvrtek 22.2.Co psalo Právo před 20 lety
Pátek 23.2.Co říká mladým turnaj století

„Cestou na zápas jsem žertoval, že dojde na trestná střílení a my jedno dáme. Pak jsem jen s mrazením v zádech sledoval, jak se věštba naplňuje," přiznal se Jágr. „Odevzdali jsme maximum a porazili dvě nejsilnější mužstva," řekl k zápasu Reichel. „Doufám, že lidi doma mají stejnou radost jako my a teď si mohou s chutí otevřít pivo," říkal do půl těla svlečený Hašek.

Ale ještě tu bylo finále, kdo s koho. V pondělí 23. února už titulní strany všech českých novin psaly: "Naši hokejisté vyhráli v Naganu turnaj století." Oslavy v Česku vypukly v neděli pět minut po osmé hodině ranní. Celé Česko slavilo, policisté byli shovívaví, pracovní docházka se v době turnaje moc neřešila, to samé platilo o vyučování ve školách. Hlavní byl hokej. Střela Petra Svobody ve 49. minutě rozhodla o výhře 1:0 nad Ruskem.

Hašek, klíčová osoba

„Nade vše oceňuji sílu a vůli našeho týmu. Tady jsem zase na sobě cítil, že hokej beru vážně, emotivně a moc mi jde o výsledek," přiznal Hlinka, který potvrdil, že Hašek byl klíčovou osobou. „Hráči v něm cítili obrovskou jistotu, já jsem takovou zažil v Holečkovi," prohlásil kouč.

Po oslavách v šatně nadešla cesta domů. Asistent trenéra Slavomír Lener slíbil, že si nechá na palubě letadla oholit knír.

Když zlatí hokejisté a Kateřina Neumannová přistáli v Praze, čekalo na ně téměř dvě stě tisíc nadšených fanoušků, ti je čekali na cestě z letiště. Přímo na Staroměstském náměstí jich postávalo sto tisíc. "Celý národ byl v posledních dnech naruby, obrátili jste pochmurnou náladu, která u nás panovala několik měsíců," řekl při přivítání zlatých hrdinů premiér Josef Tošovský.

„To, co jsme zažili po návratu do vlasti, je nádherné," byl dojatý Karel Gut, předseda Českého svazu ledního hokeje. Statisíce fanoušků v Česku prožívalo euforii, v Kanadě přišlo přivítat Kanaďany jen čtyřicet věrných a zklamaných.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko