Hlavní obsah

Jandačovo hodnocení: Byli jsme papíroví v soubojích, ani naštvat jsme se nedokázali

Toronto

Jestli kouče Josefa Jandače v úvodním zápase Světového poháru s Kanadou něco potěšilo, tak s přimhouřenýma očima snad jen prvních deset minut. Pak už se na jeho tým valila pohroma za pohromou. „Na ledě bylo jen jedno mužstvo,“ uznal český trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač.

Článek

Viděl jste něco pozitivního?

Moc toho není. Snad jen prvních deset minut. Pak nám soupeř odskočil, už bylo jenom jedno mužstvo na ledě a my celý zápas tahali za kratší konec.

Největší problém?

Zaostávali jsme ve všem. Jak nám dali gól do šatny na 3:0, tak to byl pro ně vítr do plachet a pro nás hřebík do rakve. Pak nás přehrávali v soubojích, v rychlosti, my jsme prostě nestačili, byli jsme papíroví v soubojích. V důslednosti, v šikovnosti nás jednoznačně přehráli. To samé platilo o přesilovkách. My jich měli víc než oni, ale nic jsme si prakticky nevytvořili. Ani střelu, nic.

U prvního gólu jste požádal o přezkoumání situace, věřil jste, že gól bude odvolán?

Nám se ta situace nezdála, pak jsme to měli potvrzené ještě od Jirky Fischera seshora, tak jsme na to zareagovali a nedopadlo to. Myslíme si, že tam to nedovolené bránění bylo. Sudí to neposoudili. Ale aspoň jsme to zkusili.

Jak hodnotíte Neuvirtha? A proč jste ho vlastně nestáhli?

Chytal výborně. My jsme zvažovali, jestli ho nenechat orazit. Ale on sám říkal, že si cítí dobře. Ty góly nešly na jeho vrub.

Klíčový třetí gól jde ale jednoznačně na vrub obránce Kempného.

Když máme šest obránců, všichni musí hrát, tak jsme se nesnažili v tom hrabat. Věděli jsme, že musíme jít aktivně do druhé třetiny. Ale mám pocit, že po třetím gólu, šly hlavy dolů. I když Kanada měla tlak, tak druhý gól byl po čistě prohraném buly, což byla další disciplína, která nám totálně nešla. Pak jsme se nedostali vůbec na puk. Třetí gól byla individuální chyba, čtvrtý taky. To jsme měli dvakrát puk na hokejce a nevyhodili jsme.

Faksa měl zdravotní problémy, jak je na tom?

Měl potíže v horní části těla. Uvidíme, jestli bude připravený na další utkání.

To vás v pondělí čeká výběr Evropy, který neuvěřitelně pookřál a hraje výborně.

Viděli jsme dvě třetiny, Jirka Fischer celé utkání. Hráli velmi dobře a zaslouženě vyhráli. Amerika nic nepředvedla. Výborný výkon gólmana Haláka. Celkově herní obraz Evropy ať už proti Švédsku, nebo teď byl výborný.

Můžete ještě prozradit, jaký jste měli proti Kanadě herní plán?

Připravovali jsme se, abychom její úvodní tlak dokázali ustát. A potom zkusili tu hru srovnat. Paradoxně prvních 10 minut nebylo špatných, ale dostali jsme první gól takový, jaký byl. A pak ten třetí gól s mužstvem zamával.

Je to reálný obrázek stavu českého hokeje, že teď za Kanadou výrazně kulhá?

Víme, že nastupujeme proti nejlepšímu týmu na světě. Že síla na papíře je obrovská, ale na ledě se to někdy nemusí potvrdit. Chtěli jsme, aby hráči byli sebevědomí. Aby hráli odvážný hokej, bohužel se nám to nepovedlo. Na ledě bylo jen jedno mužstvo. My jsme nedokázali ani přitvrdit, nebo se naštvat a zkusit s tím zápasem něco udělat. Že by hráči chtěli třeba někoho zbourat, ale my ani tohle nebyli schopni uhrát.

Reklama