Hlavní obsah

VIDEO: Hokejový Tipsport Cup ovládla Sparta, ve finále si poradila se Zlínem

PRAHA

Vítězem letního hokejového Tipsport Cupu se stali hokejisté pražské Sparty. Svěřenci kouče Hynka si v úterním finálovém zápase poradili na svém ledě se Zlínem, který porazili 2:1. Sparťany poslali do vedení Netík s Ručinským, za hosty už jen stačil snížit Rachůnek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost hokejistů Sparty po vítězství v Tipsport Cupu

Článek
Fotogalerie

Kromě vítězství v turnaji, do něhož se zapojilo dvacet extraligových a prvoligových mužstev, se holešovický celek může těšit na prémii 500 000 korun, která připadá vítězi.

Sparťané sice měli v nohách tři ostré zápasy z turnaje v rakouském Salcburku, který vyvrcholil teprve v neděli, na ledě to ale znát rozhodně nebylo. Naopak. Již od prvních minut si Pražané vytvořili převahu, zlínský brankář Sedláček se měl co ohánět.Po několika vteřinách hry se do zakončení dostal Vykoukal a orazítkoval tyč. V páté minutě se až před branku prokličkoval Ton, našel ale jen připravenou Sedláčkovu lapačku.

V deváté minutě už se skóre měnilo, v mezikruží napálil puk z první Netík a zamířil přesně nad lapačku zlínského gólmana. Stejný hráč pak mohl po chvíli přidat druhý gól, místo odkryté klece ale trefil jen hostujícího obránce, který na brankové čáře zaskakoval za vyjetého Sedláčka. Ševci na sebe poprvé upozornili až v předposlední minutě úvodní třetiny, Sivákův pokus ovšem Cháberu příliš nevystrašil.

Druhý gól přidal Ručinský

Ani po změně stran se obrázek hry nezměnil, hosté se bránili sparťanským šancím a spoléhali na jistého Sedláčka. Ten se blýskl hned v 21. minutě. Nejprve si poradil se sólovým únikem Ručinského, vzápětí akrobatickým zákrokem lapil i dělovku Macholdy. V polovině základní hrací doby přišla dosud největší šance hostů, z mely před brankou ale nedokázal dostat puk za Cháberova záda ani v dobré pozici zakončující Rachůnek.

Hned na začátku třetí části svitla Zlínu ideální příležitost k vyrovnání. Na trestnou lavici zamířili v krátkém sledu po sobě Vykoukal s Langhammerem a Venerův tým hrál minutu a šestnáct vteřin dlouhou přesilovku 5 na 3. Ševci ji ale sehráli až příliš staticky, jedinou nebezpečnou příležitost Hamrlíka zpacifikoval Chábera. A tak udeřilo na druhé straně. Hlinka vybídl přihrávkou do sólového úniku Ručinského, který si Sedláčka vychutnal kličkou do bekhendu a zvýšil na 2:0.

Radost z dvougólového náskoku vydržela sparťanům pouhé tři minuty, dělovkou z mezikruží totiž propálil Cháberu Rachůnek a znovu dostal svůj tým na dostřel. V 55. minutě napřáhl při přesilové hře od modré Vykoukal a Sedláčkovi pomohla už podruhé v zápase branková konstrukce. Přestože pak ani Pražané nedokázali využít dvojnásobnou přesilovku, těsný náskok si už pohlídali až do závěrečné sirény.

Finále hokejového Tipsport Cupu:
HC Sparta Praha - PSG Zlín 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. Netík (Ton, Langhammer), 46. Ručinský (Hlinka, Černošek) - 49. Rachůnek (Hamrlík). Rozhodčí: Jeřábek, Fraňo - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 9:6. Využití: 1:0.
Sparta Praha: Chábera - Černošek, Vykoukal, Gulaši, Macholda, Mrázek, Hanzlík, Hudec - Ručinský, Hlinka, D. Výborný - Hromas, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Látal, Hrdel, Koreis - Tůma. Trenéři: Hynek, Fr. Výborný.
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Bořuta, Nosek, Švrček, Míka, Kučný, Linhart, Lučka - Záhorovský, Leška, Rachůnek - Důras, Kollár, Köhler - Kubiš, Roman Vlach, Sivák - Ondráček, Balán, F. Čech. Trenéři: Venera, Rost. Vlach.

Reklama

Související témata: