Hlavní obsah

Plzeň má chuť na další trofej, zahraje si pohárové finále

PLZEŇ

Další trofej mohou do klubové sbírky za rok 2010 přidat hokejisté Plzně k Prezidentskému poháru pro vítěze základní části extraligy. V Tipsport Cupu se přes Třinec probojovali už do finále a 10. září v něm doma přivítají Znojmo.

Foto: Petr Eret, ČTK

Hokejisté Plzně se radují z branky.

Článek

Skóre otevřel střelou nad Hamerlíkovu lapačku mladší ze sourozenců Heřmanových, 23letý Martin. Autorem vítězné plzeňské branky se pak na konci druhého dějství stal v přesilovce Tomáš Vlasák: „Celou akci skvěle ale vymyslel Straka, ta jeho přihrávka měla oči a na mně už pak jen bylo, abych nadvakrát protlačil puk do sítě. Rozhodlo, že jsme celý zápas hráli dost agresivně a soupeře k ničemu moc nepouštěli.“

Pojistku plzeňského postupu ještě obstaral Lammers, i když za stavu 1:0 neproměnil trestné střílení a vzápětí jeho krajan ze zámoří McGregor vyrovnával. Domácí ale získali vedení rychle zpět a výsledek pečetili prudkou ranou kanadské provenience. Lammers s Johnsonem se už zabydleli na postech křídel Kovářova útoku, při absenci obránců Benáka s Jeřábkem ale postavili Plzeňští i do obrany dva Kanaďany. Vedle 38letého Slaneyho, jenž má na kontě 268 utkání v NHL, hrál o třináct roků mladší St. Pierre.

Díky výbornému pohybu i většímu důrazu v koncovce Plzeň ukončila dosavadní pohárovou neporazitelnost Třince, jemuž nepomohlo ani 36 zásahů gólmana Hamerlíka. V semifinále Ocelářům citelně scházeli hned čtyři útočníci. „Peterek marodí s ramenem a fit nejsou ani Květoň, Havel i Lefevbre. Trochu se tím oslabila naše ofenzivní síla, netlačili jsme se ani tak do branky jako soupeř,“ připustil kouč Pavel Marek.

Obětavě s obličejovým krytem nastoupila letní posila Ocelářů Martin Adamský. „Z Tatranského poháru jsem si přivezl zlomenou lícní kost. V Plzni jsem ale hrál posledních devět sezón, takže jsem si nechtěl nechat ujít ten zvláštní návrat, i když bylo pro mne dost nezvyklé jít tady na zimáku do šatny hostů,“ líčil. Nakonec došlo i na bitku, po níž museli domácí Dvořák s Frolem i Třinečtí Polanský a Hudec předčasně do sprch a krvavý šrám v obličeji si z ní odnesl i další útočník hostů Varaďa.

Hokejový Tipsport Cup - semifinále:
HC Plzeň 1929 - HC Oceláři Třinec 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 27. M. Heřman (Dvořák), 39. Vlasák (Straka), 45. Lammers - 34. McGregor (Polanský, Hampl). Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Charvát, Bejček. Vyloučení: 3:6, navíc Dvořák, Frolo - Polanský, S. Hudec všichni 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 1948.
Plzeň: Přikryl - Jiří Hanzlík, Modrý, Slaney, St. Pierre, Dresler, Frolo - Vostřák, Straka, Vlasák - Lammers, Jan Kovář, Johnson - Dvořák, Stránský, M. Heřman - Obdržálek, Kracík, J. Heřman - od 44. minuty navíc Lev. Trenéři: Jelínek a Razým.
Třinec: Hamerlík - Hrabal, S. Hudec, Lojek, Seman, Cartelli, Zíb, Vágner, od 24. navíc Kania - Kohn, Sakrajda, M. Růžička - Varaďa, Bonk, Adamský - McGregor, Polanský, Hampl - Czuy, V. Polák, Mičulka. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.

Reklama

Související témata: