Hlavní obsah

Holuša hladce postoupil do semifinále patnáctistovky, tyčkařky vypadly

Rio de Janeiro

Běžec Jakub Holuša hladce postoupil do semifinále olympijského závodu na 1500 metrů. Český mílař vyhrál závěrečný třetí rozběh za 3:38,31 minuty, což byl vůbec nejlepší čas mezi všemi 42 účastníky prvního kvalifikačního kola. Na postup naopak nedosáhla ani jedna z českých tyčkařek Jiřiny Ptáčníkové a Romany Maláčové.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková se do olympijského finále neprobojovala.

Článek

Halový vicemistr světa Holuša si závěr závodu pohlídal, třebaže cílem proběhlo hned devět běžců v rozmezí pouhých 61 setin sekundy. Přímý postup zajišťovalo umístění do šesté příčky.

"Lepší než jsem si myslel, i když bylo docela teplo, hůř se mi dýchalo. V tréninku bylo všechno super a v závodě se to potvrdilo a běželo se mi dobře," řekl Holuša. "Jsem rád, že se mi to povedlo i takticky. Komfortně jsem se dostal na kilák bez štouchnutí. Nikdo se tam dopředu nehnal, plynule to bylo zrychlované a já byl vepředu, takže jsem nemusel udělat velký zátah," pochvaloval si.

Semifinále se poběží ve čtvrtek a nebude v něm chybět ani obhájce prvenství Taufik Machlúfí. Alžířan zhruba dvanáct hodin po zisku stříbra na osmistovce vyhrál druhý dnešní rozběh, který byl jednoznačně nejpomalejší (3:46,82).

Česká tyčkařská rekordmanka Ptáčníková přeskočila v Riu jen 445 cm na druhý pokus, 455 bylo třikrát nad její síly a obsadila dělené 19. místo. "Neskákala jsem špatně ani dobře, prostě tam chybělo maličko, abych dokázala udělat pořádný skok. Bylo to všechno na půl plynu, a když to řeknu blbě, ani mě to nějak neunavilo. Nedokázala jsem se naštvat," řekla Ptáčníková.

Kvalifikační limit byl 460 cm, na finále stačilo zdolat 455 na první pokus při čistém zápisu. Maláčová zapsala jen 430. "Chyba je v tom, že se bojím, a místo, abych šla dopředu, tak jdu do záklonu. Po Amsterdamu mám najednou úplně blok," poukázala Maláčová na nedávném mistrovstvím Evropy, na kterém nezvládla ani základní výšku.

Přesně tak v Riu dopadla nečekaně úřadující vicemistryně světa a světová šampionka z Tegu 2011 Fabiana Murerová z Brazílie. Ke zděšení domácího publika nezdolala svoji základní výšku 455 a nenaváže na senzační triumf krajana Thiaga Braze da Silvy.

Trojskokan Taylor i diskařka Perkovičová uhájili olympijský trůn

Americký trojskokan Christian Taylor obhájil v Riu de Janeiro olympijské zlato. Dvojnásobný mistr světa výkonem 17,86 metru porazil o deset centimetrů krajana Willa Clayeho. Třetí skončil Číňan Pin Tung, který zahájil soutěž osobním rekordem 17,58. Další platný pokus ale nepřidal a po třech sériích a lékařském ošetření odstoupil.

Šestadvacetiletý Taylor by soutěž vyhrál každým ze svých tří zdařených pokusů. Vedle nejdelšího trojskoku z první série, kterým o osm centimetrů vylepšil vlastní letošní světové maximum a o pět předčil svůj vítězný výkon z Londýna, předvedl ještě dvakrát 17,77.

"Nemyslel jsem si o prvním skoku, že to bude zlatý skok. Zůstal jsem soustředěný a připravený," řekl Taylor, který ziskem zlaté medaile vyrovnal svoji bilanci ze světových šampionátů, z nichž má tituly z loňského Pekingu a z roku 2011 z Tegu.

Po čtyřech letech je znovu olympijskou šampiónkou i chorvatská diskařka Sandra Perkovičová. Hlavní favoritka, jež letos už dvakrát přehodila sedmdesátimetrovou hranici, přitom měla v soutěži jediný platný pokus. Stejně jako o den dříve v kvalifikaci se musela zachraňovat po dvou nezdařených pokusech, ale opět potvrdila svoji suverenitu. Ve třetí sérii předvedla exmistryně světa vítězný výkon 69,21 metru.

"Byla jsem na sebe naštvaná za ty první hody. Řekla jsem si: 'Sandro, teď, nebo nikdy'," řekla Perkovičová, jíž patří ve světových tabulkách pět nejdelších výkonů roku.

Stříbro vybojovala ve francouzském rekordu 66,73 Melina Robertová-Michonová a na světovou šampiónku Deniu Caballerovou z Kuby zbyl bronz za 65,34.

Usain Bolt v cestě za dalším zlatým úspěchem v Riu hladce postoupil z rozběhu dvoustovky do semifinále. Jamajský světový rekordman si dlouho před cílem kontroloval první postupové místo a svůj rozběh vyhrál v čase 20,28. "Tenhle dopolední program..., já nejsem žádné ranní ptáče. Byl jsem tu, abych se kvalifikoval, a to jsem udělal," konstatoval Bolt.

Nejrychlejší běh předvedl bronzový medailista ze stovky Kanaďan Andre de Grasse (20,09), s přehledem postoupil i stříbrný z nejkratší trati Justin Gatlin z USA.

Výsledky atletiky na OH v Riu de Janeiro
XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Atletika:
Finále:
Muži:
Trojskok:
1. Taylor 17,86
2. Claye (oba USA) 17,76
3. Tung Pin 17,58
4. Cchao Šuo (oba Čína) 17,13
5. Murillo (Kol.) 17,09
6. Évora (Portug.) 17,03
7. Doris (Guyana) 16,90
8. Martínez (Kuba) 16,68
Ženy:
Disk:
1. Perkovičová (Chorv.) 69,21
2. Robertová-Michonová (Fr.) 66,73
3. Caballerová (Kuba) 65,34
4. Samuelsová (Austr.) 64,90
5. Su Sin-jüe (Čína) 64,37
6. Müllerová (Něm.) 63,13
7. Čchen Jang 63,11
8. Feng Pin (obě Čína) 63,06
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
200 m:
1. De Grasse (Kan.) 20,09.
1500 m:
1. Holuša (ČR) 3:38,31.
Ženy:
5000 m:
1. Ayanaová (Et.) 15:04,35.
100 m př.:
1. Rollinsová (USA) 12,54.
Tyč:
1. Stefanídiová (Řec.) 460
...19. Ptáčníková 445
24. Maláčová (obě ČR) 430 - obě nepostoupily do finále.

Reklama