Hlavní obsah

Rozlučka Slukové s Hermannovou? Půlnoční start, tajemný soupeř a ticho na kurtu

Rio de Janeiro

Pláž Copacabana dávno zahalila tma, začínal nový den. A plážové volejbalistky Barbora Hermannová s Markétou Slukovou právě rozehrávaly svůj zápas předkola play off proti ruskému páru Jekatěrina Birlovová, Jevgenija Ukolovová. Krátce před jednou hodinou pak opouštěly kurt smutné, porážka 1:2 na sety jejich účinkování v turnaji ukončila.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová (vpravo) a Markéta Sluková během zápasu předkola play off s ruskými soupeřkami.

Článek
Fotogalerie

Zápas předkola se výrazně vymykal zvyklostem ze základní skupiny. Vždyť jméno soupeřek se Češky dozvěděly necelou hodinu před utkáním! V předkole se totiž utkaly horší týmy ze třetích míst ve skupinách, které nepostoupily přímo do osmifinále. A skupiny se dohrávaly až ve čtvrtek večer místního času.

„Bylo zvláštní, že jsme do poslední chvíle nevěděly, s kým budeme hrát. Začaly jsme se rozcvičovat na zápas, aniž bychom znaly protihráče, tak jsme nemohly udělat taktickou přípravu jako na ostatní týmy," popisovala Hermannová.

Kouč týmu Simon Nausch aspoň základní pokyny svěřenkyním stihl říct. „Měl připravených spoustu papírů s taktikou, takže jsme byly docela dobře připravené," líčila Hermannová.

Ze smutku se vyspí

Podle původně zveřejněného rozpisu měl český tým odehrát svůj zápas opět na centrkurtu, ale nakonec se duel přesunul na kurt číslo jedna. Místo tisíců lidí na obřích tribunách sledovalo zápas pár nejvěrnějších fandů. Žádný moderátor, žádná hudba... „Bylo tu úplné ticho, nikde nic. Takové podmínky bychom si nevybraly, ale vybírat si nemůžeme, tak musíme hrát," krčila rameny Sluková.

Poslední raritou byl půlnoční začátek zápasu, nic takového hráčky nepamatují. „Hrály jsme v půl jedenácté, ale ve dvanáct ještě ne," hlásila Hermannová. „Jak jsme hrály poslední dva zápasy od deseti, trochu už jsme měly posunutý režim. Ale bylo to zvláštní, neumím si představit jiný sport, kde by svůj nejlepší výkon měli podávat o půlnoci. Moje oblíbená doba na hraní to určitě nebude," tušila její spoluhráčka.

Se specifiky předkola se Rusky srovnaly lépe, po pátém místě dvojice Kolocová, Sluková z Londýna tak Česko v Riu nebude mít zastoupení místo šestnáctkou nejlepších párů. Hodnocení vlastního olympijského vystoupení bylo po zápase rozporuplné. „Nás cíl byl postup ze skupiny, což se povedlo, fajn. Ale teď po zápase jsem smutná," přiznala Hermannová. „I já se z toho vyspím a od zítřka to budu brát jen pozitivně," přitakávala Sluková.

Rády by spolu vydržely až do Tokia

Tým se dal dohromady teprve vloni v létě. „Olympiáda nebyl úplně náš cíl, nicméně bylo parádní, že jsme se sem dostaly," pochvalovala si Hermannová, která si na hrách odbývala premiéru, což bylo v některých fázích turnaje znát. „Maki tady za mě lítala po celém hřišti, když se mi dařilo i nedařilo, ukázala, že je hráčka s velkým H," děkovala spoluhráčce.

Vrchol dvojice, která letos získala evropské stříbro, by měl teprve přijít. „Kdybychom chtěly spolu vydržet do Tokia, což bychom strašně rády, určitě budeme naši účast v Riu brát velmi pozitivně, odvážíme si spoustu lekcí, zážitků i trošku zklamání, ale to je sport, proto ho děláme," vyprávěla Sluková.

Reklama