Hlavní obsah

První oficiální reakce Sáblíkové: Sportovec trénuje, nečte pravidla. Nechci soud ani tahanice o peníze

Praha

Zažila týdny, kdy nevěděla. Jen doufala. Rychlobruslařka Martina Sáblíková toužila po účasti na letní olympiádě v Riu. Chtěla absolvovat časovku, jenže nejasný výklad pravidel zapříčinil, že ze všeho sešlo. Nepomohla ani její účast na zrychleném řízení u sportovní arbitráže přímo v Brazílii. Její start byl nakonec zamítnut. V pátek se devětadvacetiletá sportovkyně na svém facebooku k celé záležitosti vyjádřila.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martina Sáblíková doplatila na nejasnosti ohledně výkladu pravidel a v olympijské časovce nestartovala. Kdo za to ponese vinu?

Článek
Fotogalerie

„V tuto chvíli už pro mě osobně není tak důležité, na čí straně se stala chyba. Měla jsem si přečíst nominační kritéria? Samozřejmě jsem mohla. Ale jsem přesvědčena, že úkolem závodníků a trenéra je trénink a příprava na samotný závod, ne čtení pravidel. Znát a číst pravidla by měli lidé, kteří jsou k této funkci určeni," napsala Sáblíková a dodala, že sice přišla o velký sportovní cíl, ale nemá v sobě naštvání a vztek.

Ale zklamání přetrvává. Objevily se hlasy, že celá kauza může skončit až u soudu, ale to není cesta, kterou by chtěla trojnásobná olympijská vítězka absolvovat.

„Za sebe nechci celou záležitost končit soudem ani tahanicemi o peníze, protože ty mi olympiádu v Riu nevrátí, stejně bych se připravovala na zimní sezónu. Vím, že finance jsou důležité a jsem vděčná své agentuře i partnerům, kteří mi dovolují žít můj sen. Jediným důležitým v mých očích je samotný sport. A jediným cílem je zajištění toho, aby se žádný český sportovec nedostal v budoucnu do stejné situace," napsala také Sáblíková ve své první oficiální obšírnější reakci k situaci.

Vývoj kauzy ohledně startu Martiny Sáblíkové v časovce:
22. září 2015 - Martina Sáblíková obsadila na MS v silniční cyklistice v Richmondu dvanácté místo v časovce a předpokládalo se, že v redukovaném pořadí vybojovala kvalifikační místo pro účast na OH v Riu de Janeiro.
2. června 2016 - Česká republika chyběla v oficiální listině UCI, v němž bylo rozděleno 25 míst pro časovku. Domácí cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.
3. června - Případu se ujal odborník na sportovní právo Jan Šťovíček, který je zároveň předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru. Ten oznámil, že pravidla UCI považuje za nejednoznačná.
21. června - UCI i po rozdělení nevyužitých míst nezařadila Sáblíkovou do startovní listiny olympijské časovky.
1. července - Prezident Miloš Zeman napsal dopis předsedovi MOV Thomasi Bachovi se žádostí o divokou kartu pro Sáblíkovou. Již dříve se za trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení postavily sportovní legendy Věra Čáslavská, Dana Zátopková či Jiří Daler.
15. července - UCI zamítla návrh české strany na zkrácené řízení v kauze Sáblíkové.
30. července - Sáblíková i se svým týmem odletěla do Brazílie. Protože neměla olympijskou akreditaci, nemohla být ubytovaná s ostatními sportovci a nemohla ani trénovat na trati závodu.
6. srpna - Tým v čele se Šťovíčkem podal žalobu ke zvláštnímu panelu Mezinárodní sportovní arbitráže CAS v Riu.
9. srpna - CAS zamítl žalobu českého týmu, Sáblíková středeční časovku nepojede.

Reklama

Související témata: