Hlavní obsah

Angličané posunuli disciplínu do kosmu, posteskl si Kelemen

Rio de Janeiro

Sen o vylepšení výsledku z Londýna, kde ve sprintu skončil desátý, se rozplynul. Český dráhový cyklista Pavel Kelemen mezi top ten na olympijských hrách v Riu neproniknul.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Pavel Kelemen (vpravo) blahopřeje svému přemožiteli v 1. kole olympijské soutěže ve sprintu Gregorymu Baugéovi z Francie.

Článek

Kvalifikaci zvládl bravurně a protlačil se jako čtrnáctý časem 9,969 vteřiny mezi osmnáct postupujících. „V přípravě jsem dělal všechno, abych zajel dvoustovku pod deset, což se podařilo. V Londýně bych s časem z kvalifikace byl třetí čtvrtý, ale po čtyřech letech je všechno jinak. Angličané zase posunuli disciplínu do kosmu," krčil rameny rodák z Domažlic.

Nejprve neuspěl v bitvě o přímý postup do čtvrtfinále s devítinásobným mistrem světa a čtyřnásobným olympijským medailistou Grégorym Baugém z Francie. „Patří k favoritům. Zkusil jsem to na něj, měl jízdu dobře rozjetou, ale bohužel," krčil rameny Kelemen.

V následné opravné jízdě musel být nejrychlejší, ale podlehl Australanům Patricku Constablovi a Poláku Damianu Zielinskému. „Ve třech je to vabank. Přesto jsem měl vše krásně rozjeté, Australana jsem měl jako ovci, dojel ho, ale prostě mi vytuhly nohy," posteskl si Kelemen.

„Australan jezdí na dlouhý sprint a má vydrž, takže jsem jeho strategii čekal. Jenže v točce jsem vyjel nad něj a už neměl síly," přiznával pětadvacetiletý reprezentant, jehož čeká na olympijské dráze ještě keirin. „Je více o taktice, štěstí a smůle. S časem, jehož jsem dosáhnul v kvalifikaci, v keirinu něco uhrát jde. Tak uvidíme," říkal Kelemen s výhledem na disciplínu, v níž se stal minulý rok mistrem Evropy.

Reklama

Související témata: