Hlavní obsah

Američané ještě obrušují hrboly

Rio de Janeiro

Stoprocentní zůstávají basketbalisté USA na olympijském turnaji v Riu. Obhájci zlata z Londýna naposledy zdolali Austrálii 98:88, byť tým ze země klokanů představoval pernou zkoušku trpělivosti, bojovnosti a charakteru.

Foto: Jim Young, Reuters

Američtí basketbalisté Demarcus Cousins a Paul George.

Článek

„Byl to první ostrý test našich schopností," prohlásil Američan Kevin Durant v narážce na fakt, že Čína v úvodním duelu olympijského turnaje ani Venezuela v druhém utkání nepředstavovaly skutečnou prověrku.

Australané hráli velmi nebojácně, dařila se jim střelba. Po první čtvrtině vedli o sedm bodů, v poločase o pět. „Trošku se nám zápas vymkl z rukou. Byl plný fyzické hry, těžký na psychiku. Australané použili všechny způsoby. A jediná možnost, jak nás mohou soupeři dostat ze zóny pohodlí je, že budou hrát právě trošku nečistě," mínil Američan Paul George.

„Nebyl to nejlepší výkon, ale velmi intenzivně jsme pracovali a vydřeli výhru," prohlásil Carmelo Anthony, jenž je jedním z pamětníků zlata z Londýna a startuje už na čtvrtých hrách.

Skalp Australanů posílí charakter

Zaznamenal jednatřicet bodů a po přestávce táhl tým k vítězství. „Je výjimečný. Bez něj bychom zápas zřejmě ztratili," rozplýval se George. „Střežil ho obrovský chlap. Ale jeho je nemožné uhlídat," smál se Durant. „Ukázal, jak je silný. Má obrovskou sebedůvěru," komentoval výkon protihráče Australan Patty Mills. „Dokázali jsme ho eliminovat v první polovině utkání, ale pak tam byly z naší strany výpadky koncentrace při jeho hlídání," posteskl si trenér Austrálie Andrej Lemanis.

„Po druhé poloviny zápasu jsme udělali pár úprav, které fungovaly. Na výhru bylo potřeba hrát čtyři čtvrtiny, což jsme dokázali. Skalp Australanů posílí náš charakter, budovaní naší týmové identity," lebedil si Kyrie Irving.

„Je třeba vyhrávat různými způsoby. Samozřejmě bychom chtěli být vždy nejlepší ve všech směrech, ale ne vždy to funguje. Co se tyče naší formy, ještě odstraňujeme a brousíme hrboly," prohlásil Tom Thibodeau, asistent trenéra Američanů.

Reklama

Související témata: