Hlavní obsah

Brazilští volejbalisté doma došli až k olympijskému zlatu, bronz berou Američané

Aktualizováno

Brazilští volejbalisté získali v domácím prostředí v Riu třetí olympijské zlato. Itálii ve finále porazili 3:0 po setech 25:22, 28:26, 26:24 a na trůn se vrátili po dvanácti letech. Stejně jako v Aténách je k triumfu dovedl charismatický trenér Bernardo Rezende. Bronz vybojovali Američané po vítězství 3:2 nad Ruskem.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Brazilští volejbalisté se radují ze zlata.

Článek
Fotogalerie

Brazilci sice ve skupině prohráli s Itálií i USA 1:3, přesto nakonec došli počtvrté za sebou do olympijského finále. V Pekingu ani v Londýně v něm neuspěli, tentokrát ale měli v zádech bouřící kotel haly Maracanázinho.

V repríze aténského finále z roku 2004 začali lépe Italové, ale jejich pečlivá obrana se postupem času začala drolit a nevydržela ani do konce úvodní sady. Italský tým v útoku táhli Juantorena se Zaytsevem, zatímco domácí spoléhali především na Wallace a jejich univerzál většinou dokázal italské bloky překonat. Celkem si v utkání připsal 20 bodů, nejvíc ze všech aktérů.

Zásadní otázkou ale bylo, jak si italští volejbalisté poradí se soupeřovým servisem. V druhém setu Brazilci na podání mnohem častěji kazili, přesto se dopracovali k dvěma setbolům, pak přečkali dva italské a sami rozhodli Souzovým esem.

Pak už si soustředěný brazilský tým hlídal především to, aby ho nepotkal podobný kolaps jako v Londýně, kde už sahal po zlatu, ale Rusové mu ho po nevídaném obratu sebrali. Když Italové v třetí sadě zvýšili na 18:15, domácí reklamovali dotek sítě, video jim dalo za pravdu a skóre se vrátilo na 17:16.

A od té doby už Brazilci neochvějně mířili ke zlatu. Při druhém mečbolu nemilosrdně zastavili Zaytseva blokem a ryk bezmála deseti tisíc nadšených fanoušků už neutišil ani protest italského kouče Blenginiho, podle nějž míč skončil mimo hřiště. Rozhodčí Zenovič ho neuznal a karnevalové oslavy propukly na hrací ploše i v hledišti naplno.

Ani v Riu se tak Itálie prvního zlata z olympijského turnaje volejbalistů nedočkala. Třikrát neuspěla ve finále, další tři medaile mají bronzovou hodnotu.

USA získaly bronz

Ruští volejbalisté prohráli v utkání o třetí místo s týmem USA 2:3 po setech 25:23, 25:21, 19:25, 19:25 a 13:15. Zastavila se tak jejich medailová série, která začala stříbrem v roce 2000 v Sydney a pokračovala dvěma bronzy a londýnským triumfem.

O třetí místo se utkaly týmy, které ovládly předchozí olympijské turnaje - Američané kralovali v Pekingu, Rusové vyhráli před čtyřmi lety v Londýně. Cestu za obhajobou jim ale zhatili domácí Brazilci, kteří v semifinále zvítězili jednoznačně 3:0. Také Američané měli vyšší ambice, jenže do boje o zlato je po pětisetové bitvě nepustili Italové.

V utkání o medaili tým USA zpočátku hůř přihrával a smečaři pak naráželi na vysoké ruské bloky. Od třetí sady ale Američané vsadili na riskantnější servis, pomohl jim i příchod zkušeného Priddyho a průběh zápasu se zcela změnil. V závěru tie-breaku dal Anderson eso, pak úspěšně zaútočil i nahrávač Christenson a po třetím mečbolu se američtí volejbalisté mohli radovat z bronzu. Ten v Riu o den dříve získaly také jejich krajanky.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Volejbal - muži:
Finále:
Brazílie - Itálie 3:0 (22, 26, 24)
Rozhodčí: Zenovič (Rus.), Cespedes (Dom. rep.). Čas: 97 min. Diváci: 9824.
Nejvíce bodů: Wallace 20, Lipe 11, Souza 8 - Zaytsev 17, Juantorena 14, Birarelli 9.
O 3. místo:
USA - Rusko 3:2 (-23, -21, 19, 19, 13)
Nejvíce bodů: Anderson 21, Priddy 18, Sander 17 - Bakun, Volvič a Kljuka po 14.
Další pořadí:
5. Argentina
-. Kanada
-. Írán
-. Polsko

Reklama

Související témata: