Hlavní obsah

Okradení sportovci, zbloudilé kulky i smrt. Atmosféru her narušily vážné incidenty

Rio de Janeiro

První olympijské hry v Jižní Americe měly být podle očekávání odlišné od všech předchozích. Bohužel, jen v posledních dnech nabourala jinak příjemnou atmosféru v Riu de Janeiro série vážných incidentů spojených s brazilskou realitou.

Foto: Issei Kato, Reuters

Olympijský park v Riu krátce poté, co se zřítila zavěšená kamera.

Článek

Před startem her se jako nejčastější riziko v Riu dokola opakoval virus zika přenášený komáry. Přímo na místě je ovšem situace taková, že komárů létá minimálně a účastníci her nad hrozbou nákazy mávají rukou.

Do popředí totiž vystupují aktuální rizika spojená s ulicemi Ria. Nad dopravou během her visel velký otazník dlouho před startem, samotnou organizaci přepravy ale organizátoři vcelku zvládají. Horší je to s divokou mentalitou brazilských řidičů.

Zatím nejsmutnější zpráva přišla v pondělí večer. Německá výprava informovala, že trenér vodních slalomářů a stříbrný medailista z OH v Aténách 2004 Stefan Henze podlehl v nemocnici vážnému poranění mozku, které utrpěl při nehodě v taxíku.

Nepředvídatelné chování na silnicích na vlastní kůži pocítila i skupina českých novinářů při nočním návratu z atletických soutěží. Nepozorný šofér autobusu přelétl masivní retardér a tvrdý náraz odnesl fotograf ČTK poraněním krční páteře a naštípnutým obratlem.

A množit se začínají i incidenty, jichž se pořadatelé dopředu hodně báli. Rio nemá pověst bezpečného města a statistika počtu násilných trestných činů ve městě to je potvrzuje. Pořadatelé her na ochranu desetitisíců účastníků a návštěvníků her povolali 85 tisíc příslušníků armády a policie, dvakrát větší počet bezpečnostních složek než hlídal předchozí hry v Londýně.

Ani to ale nezabránilo incidentům, které přebily i sportovní dění. Nalezené kulky v areálu pro jezdectví, napadení tureckého novináře přímo na ulici a naposledy brutální přepadení amerického plavce Ryana Lochteho s kolegy při jízdě taxíkem, kteří zatím neznámým pachatelům odevzdali před hlavní pistole peníze a cennosti.

V Olympijském parku v Riu de Janeiro se zřítila k zemi na lanech zavěšená kamera a zranila čtyři lidi. Jedna žena opouštěla místo nehody s krunýřem na krku, svědci mluví o krvavých zraněních v obličeji u dalších.

To vše jsou věci, které se v Riu mohou stát zcela běžně. Negativních zpráv ale přišlo za poslední dny až příliš.

Reklama

Související témata: