Hlavní obsah

Jachtaři spíš než špínu řeší záludné proudy

Rio de Janeiro

Čilý mumraj panuje necelý týden před zahájením olympijské jachtařské regaty v Marině da Gloría, na dohled od slavné sochy Krista Spasitele. V lese plachet nechybějí pochopitelně ani čeští reprezentanti Veronika Kozelská Fenclová a Viktor Teplý, kteří finišují s přípravou. Jaké panují v zátoce Guanabara podmínky?

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Socha Ježíše Krisa shlíží na Rio de Janeiro.

Článek

Necelé dva týdny před startem her vzbudily pozdvižení informace, že Guanabara je plná odpadků, splašek a američtí reportéři dokonce ve vodě vyfotili mrtvé tělo. Marínu ale na první pohled žádný velký strach neobchází a sami závodníci situaci komentují s nadhledem.

„Já už to neřeším," mávne rukou Teplý na terase kavárny nad přístavištěm. „Sem tam se něco lodi do cesty připlete, ale mrtvola? Tu jsem vážně nepotkal," vykládá se smíchem pětadvacetiletý závodník brněnského Yacht clubu, kterého čeká závod ve třídě Laser. „To ani já," přidá se pobaveně Kozelská, reprezentantka ve třídě Laser Radial.

„Vlastně nevím, co si o tom myslet. Odpadky ve vodě plavou, ale třeba před loňskou testovací regatou je intenzivně sbírali a bylo to lepší. A viry nebo bakterie? Ty nevidíme," usmívá se Kozelská. „Většina závodníků si na situaci zvykla a vlastně o ní už ani nechce mluvit. Naučili jsme se s tím žít. Nic nám zatím nebylo a doufám, že nebude. Zavedli jsme svá opatření, snažíme se, aby se voda nedostala do pusy. Což jde ale těžko, když v plné rychlosti stříká všude," krčí rameny.

Češi neoprény nedezinfikují

Několik prokazatelných případů vážné infekce z vody v zátoce opominout nelze a některé zahraniční týmy nasadily vážnější opatření. „Třeba Britové dezinfikují neoprény. My to tolik neřešíme, myslím, že tělo si na podmínky zvykne. I proto jsme se tady snažili trénovat co nejčastěji. Nakonec ani ty naše bezpečnostní procedury, jako třeba nemít láhev s pitím v lodi, už úplně nedodržujeme," přiznává pětatřicetiletá jachtařka.

Podle jachtařů dělá větší starosti během příprav na samotný závod porozumění náročným a nevypočitatelným podmínkám, které v zátoce panují. Především pak bojují se záludnými proudy. „Když se podíváte po okolí, jak je kopcovité, tak stejné je i dno," otočí hlavou Teplý směrem k proslulé Cukrové homoli a dalším vrcholkům v těsném okolí zátoky. „Voda, která do zátoky natéká a vytéká, způsobuje díky rozmanitému reliéfu nečitelné proudění. Ne, že by to člověka hodilo o sto metrů jinam, ale vznikají tak důležité rozdíly," přibližuje.

Jachtařům pomáhají i počítačové modely, které ale nejsou zcela přesné. „Je to tady hodně složité, hodně se to točí. A modelové směry na internetu úplně nesedí," potvrzuje Kozelská. Podle manžela a trenéra české reprezentantky v jedné osobě, Jakuba Kozelského, Rio nabízí - z pohledu jachtařů - vůbec jedny z nejneobvyklejších podmínek. „Vítr, vlny, proudy," vypočítavá faktory, které ovlivní závod. „Regata bude navíc na pěti okruzích v různých částech zátoky. A každý je úplně jiný, od otevřeného oceánu po jezerní podmínky. Není to jednoduché se s tím srovnat, na druhou stranu je to ale krásně rozmanité. Myslím, že vyhraje nejkomplexnější jachtař," tuší Kozelský.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články