Hlavní obsah

Zdravá nervozita nepřišla. Možná jsem to měl trochu na háku, mrzelo Fuksu

Rio de Janeiro

První kanoistická medailová naděje na laguně Rodriga de Freitas zhasla. Martin Fuksa obsadil v úterním finále kategorie C1 až šesté místo a na vítězného Němce Sebastiana Brendela ztratil víc než šest sekund.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Martin Fuksa v Riu.

Článek

Vaším cílem na kilometru byla medaile, cítíte velké zklamání ze šestého místa?

Každý sportovec na olympiádě chce samozřejmě v koutku duše medaili. Určitě jsem na to měl, bohužel to nevyšlo. Beru to pozitivně. Jedu dál a doufám, že to není poslední šance.

Co dělo na trati?

Bylo to ku... těžké. Dojem z jízdy mě trochu mrzí, nebylo to tak super jako v semifinále. Kdyby se mi ten výkon podařilo zopakovat, bylo by to asi lepší. Ve finále to pro mě bylo od začátku hodně těžké, udělaly se tam nějaké nesmyslné vlny a musel jsem vynaložit hodně sil, abych mohl stíhat soupeře. Neměl jsem svoji pohodu.

Cítil jste od prvního záběru, že to nebude váš závod?

Od prvního ne. Naopak, na startu mě to celkem nakoplo. Pak ale přišly ty vlny, nemohl jsem se v záběru uvolnit a na kluky jsem prostě neměl. Byli rychlejší.

Neovlivnila vás nervozita, tlak olympiády?

Právě mě překvapilo, jak jsem to měl možná i trochu na háku. Byl jsem úplně v klidu, trénoval jsem jako na každý svůj vrchol. Vzpomínám na loňské mistrovství světa, kdy jsem byl před finále úplně hotovej a málem jsem vyhrál. Tady jsem byl na můj vkus až moc v klidu. Nevím proč. A dopadlo to takhle.

Nevyděsilo vás po startu to, jak soupeři rychle odjeli?

Věděl jsem, že takhle pojedou. Chtěl jsem se od začátku soustředit jen se na sebe. Říkal jsem si ‚Pojď, je to olympiáda, dej do toho všechno'. Byl jsem ale tuhej a pomalej.

Jel jste v sedmé dráze, která se jeví jako nevýhodnější. Hrálo to roli?

Samozřejmě to hraje roli, ale nebudu se na nic vymlouvat. Prostě jsme nebyl dost rychlý.

V pondělí večer se Riem prohnala vichřice. Běželo vám hlavou, aby počasí do programu nezasáhlo jako veslařům?

Bral jsem to v pohodě. Byl jsem zrovna na večeři, otevřel jsem si okno a šel mi pěkně průvan, nebylo mi vedro. Říkal jsem si, že se to vyfouká a na finále to bude v pohodě. A ideálnější to asi nemohlo být. Samozřejmě, být tu vratný kanál, bylo by to supr. Ale na tohle prostředí to bylo totálně fajn.

Myslíte už na dvoustovku, na které vás čekají rozjížďky?

Vůbec. Musím se jít vyjet, odpočinout si psychicky i fyzicky. Pak se uvidí. Jsem mladej, jdu dál.

Reklama