Hlavní obsah

Jezdec Hatla: Když s Karlou uspěji, dobře ji prodám

PRAHA

Sentiment se nepřipouští. Jaroslav Hatla ví, že když s klisnou Karlou na olympiádě zajede slušný výsledek, prodá ji za dobrou cenu. Ač mu přirostla k srdci. „Jsem profesionál, musím k tomu tak přistupovat,“ krčí rameny.

Článek

Pětatřicetiletého jezdce koně živí. „Všichni jsou na prodej. Když přijde dobrá nabídka, musí se prodat. Pak zase nakoupíme mladší koně, je to koloběh,“ vysvětluje Hatla, jenž odletěl na svou druhou olympijskou soutěž všestrannosti.

Už loni byl téměř rozhodnutý Karlu prodat.

„Výsledky nenapovídaly tomu, že by se mohla na olympiádu dostat. Poslední rok se spousta věcí změnila, samotného mě to překvapilo,“ přiznává. Nakonec ale nenašel kupce. „Ona není vůbec jednoduchý kůň, ne každý ji může jezdit. Když na ni sedne amatér, má problémy,“ popisuje jezdec, který před čtyřmi lety v Aténách sedlal Berryho. „Ale to jsou úplně rozdílní koně.“

Když se včera chystal na jednadvacetihodinovou cestu přes Istanbul a Peking směr Hongkong, kde budou jezdecké soutěže probíhat, Karla už byla na místě. „V pět ráno jsem dostal zprávu, že už dorazila.“

Pro klisnu to byla první letecká cesta

Dlouhou cestu zvládla klisna bez komplikací. „Trochu jsem měl obavy, ale prý úplně bez potíží, vyšla z letadla, jako by ani neletěla,“ těší jezdce. Pro klisnu vážící 590 kg to přitom byla první letecká cesta v jejím jedenáctiletém životě. Po karanténě v Cáchách nastupovali koně v Amsterdamu po dvou do kontejnerů, které se naložily do letadla. Uklidnit koně medikamenty možné není. „Každý tlumící lék by byl doping,“ vysvětluje Hatla.

V Hongkongu si jezdec moc olympijské atmosféry neužije. „Jasně že bych rád podpořil české sportovce. Jenže hned po soutěži jedu domů, mám tu spoustu mladých koní, se kterými musím jet na další soutěže,“ vykládal povoláním manažer jezdeckého areálu společnosti Horse Academy.

V Hongkongu by koně měli mít excelentní komfort. „Cross country by se měla běžet na golfovém hřišti,“ říká Hatla, jehož neděsí ani smog šířící se i do oblasti, kde budou probíhat jezdecké soutěže. „Vloni tam byly závody a nikdo si nestěžoval. Karla roušku nedostala, ale já si ji radši vzal,“ usmívá se.

Reklama