Hlavní obsah

Bikerka Huříková sní před olympiádou o umístění v desítce

BROMONT

Česká bikerka Tereza Huříková vyhlásila před odletem do Pekingu útok na elitní desítku pořadí v olympijském závodě v cross country. Na startu bude jedinou českou závodníci a na svoji premiéru pod pěti kruhy se připravuje o to zodpovědněji.

Foto: mtbs.cz/Jan Němec

Tereza Huříková

Článek

"Olympiáda pro mě bude nová zkušenost, na ten svátek sportu se strašně těším. Jsem hodně zvědavá a nevím, co od toho můžu čekat. Ale chtěla bych skončit mezi první desítkou," přála si Huříková v telefonickém rozhovoru s ČTK z Kanady, kde ji o víkendu česká poslední start před vrcholným závodem roku.

Juniorská mistryně světa v cross country z roku 2005, jež o rok dříve triumfovala i na silničářském MSJ v časovce, se speciálně na olympiádu připravuje od červnového mistrovství světa. Po něm si dala delší závodní pauzu a měsíc strávila v Itálii ve svém oblíbeném Livignu.

"Zregenerovala jsem, nabrala nové psychické i fyzické síly," pochvalovala si Huříková, jež kvůli přípravě na start v Pekingu oželela i domácí šampionát. K závodům se vrátila až o uplynulém víkendu v rámci Světového poháru v kanadském Mont St. Anne, nyní se přesunula do 300 kilometrů vzdáleného Bromontu.

Huříkovou znervózňuje pekingský smog

Ačkoliv ji program závodů během kariéry zavál do různých koutů světa, v Číně ještě nikdy nebyla. Trochu ji proto znervózňují zprávy o pekingském smogu. "To ovzduší prý tam není vůbec dobré. A čekají nás vysoké teploty, takže se na to připravuji spíše po psychické stránce. Jsem ze Šumavy, v Livignu je taky čerstvý vzduch, takže si to jako přírodní člověk představit moc neumím," řekla Huříková.

Do Číny se česká závodnice přesune z Kanady 13. srpna a za deset dnů ji čeká závod. "Strach nemám, pro mě je úspěch už to, že jsem se do Pekingu nominovala, a chci si to užít. Závod to bude úplně jiný než třeba mistrovství světa nebo Světový pohár. Pojede jen osmadvacet holek a dvě Číňanky," řekla Huříková a zalitovala, že na startu nebude její kolegyně a kamarádka Kateřina Hanušová-Nashová, kterou v nominačních závodech předčila. "Náš sen, že tam pojedou dvě holky ze Šumavy, nevyšel," dodala Huříková.

V Pekingu bude před startem svého závodu poměrně dlouho a většinu času stráví trénováním. "Ale chci se podívat i na jiné sporty. Je výjimečná šance vidět i jiné sportovce; ale kam se dostanu, to je otázka. Den přede mnou bude závodit Roman Šebrle, to bych si nechtěla nechat ujít," uvedla Huříková. Sama pak zůstane ve vesnici až do konce her a hodně se těší na závěrečný ceremoniál. "To bude jistě velmi zajímavé," dodala Huříková, jíž ani po olympiádě nečeká cesta domů. Přímo z Pekingu odletí do Austrálie, kde bude startovat na dalších závodech Světového poháru.

Reklama

Související témata: