Hlavní obsah

Maier: Umístit se v desítce by pro mne mělo hodnotu medaile

Český jachtař Michael Maier jede na svoje čtvrté olympijské hry. Nejraději vzpomíná na svoje první hry v americké Atlantě v roce 1996. "To pro mě bylo něco nového. Potom už to přišlo nějak samo, nic mimořádného jsem necítil. Já olympiádu zas tak moc neprožívám, je to pro mě jeden ze závodů," řekl Maier před odletem do Pekingu.

Článek

Jedete na své čtvrté olympijské hry, jak se těšíte?

Těším se, ale žádnou nervozitu necítím.

V Atlantě 1996 jste skončil čtrnáctý, v Sydney 2000 devatenáctý a v Aténách 2004 patnáctý. S jakým umístěním byste byl v Pekingu spokojen?

Na olympiádu nejedu s plánem udělat nějaký velký výsledek, kdybych dojel do desátého místa, tak by to pro mě mělo hodnotu, jako kdybych získal medaili.

Jak s odstupem času vzpomínáte na předešlé olympiády?

Nejvíce vzpomínám na svůj první olympijský start v Atlantě v roce 1996, to pro mě bylo něco nového. Potom už to přišlo nějak samo, nic mimořádného jsem necítil. Já olympiádu zas tak moc neprožívám, je to pro mě jeden ze závodů. U té vody je to přeci jen maličko jinak než u ostatních sportů.

Kdy poprvé vyjedete na olympijskou marínu v přístavu Čching-tao?

Nejsem si moc jistý, že tam budu trénovat. Na vodu bych se ale aspoň na chvíli chtěl dostat, protože tu loď, která je v kontejneru, jsem dva a půl měsíce neviděl.

Určitě jste ale nebyl tu dobu bez tréninku…

Samozřejmě, že ne. Trénoval jsem na jiné lodi. Naposledy jsem byl na vodě v pondělí.

Co říkáte podmínkám v Číně?

Podmínky tam jsou hodně napínavé. Když jsme v Čching-tao byli loni, tak to bylo trochu složitější. Vedro mi nevadilo, na něj jsem zvyklý, ale kvůli špinavé vodě jsme měli střevní potíže. Podle posledních informací už vodu od řas vyčistili, ale uvidíme až na místě, jak to doopravdy bude.

Máte čerstvé informace o svých soupeřích?

Všichni jsou přichystaní určitě perfektně. Když jsem naposledy trénoval s mým kamarádem Gasperem u něj ve Slovinsku, jezdil velice rychle a dobře, prakticky pokaždé si mě naložil…Tedy mě porazil.

Reklama