Hlavní obsah

Veslaři mohou bydlet přímo u kanálu

PRAHA

Alternativní ubytování mimo olympijskou vesnici je už připraveno pro české veslaře. Ti odlétají do Pekingu v pátek s výjimkou stříbro obhajující párové čtyřky, která vyrazí až v neděli.

Článek

„Na kanál Šun-i je to 40 minut jízdy autem od vesnice a v zácpě se může jet i dvě hodiny, proto jsme si přáli mít k dispozici čtyři pokoje v hotelu těsně vedle sportoviště. Během příštího týdne bude dost času vyzkoušet, jak funguje doprava a co nám bude ohledně bydlení vyhovovat. Umíme připravit i variantu, abych se tam všech šest posádek rozumně prostřídalo,“ říká předseda veslařského svazu Jiří Kejval s tím, že závodníci určitě využijí možnost přespání rovnou u veslařského kanálu v noci před svým startem.

Lodě, které se do Číny přepravovaly v kontejneru, už mají být nepoškozené vyloženy na místě. „V neděli plánujeme trénink na vodě, pro jistotu vezeme náhradní vesla. Aktuální zpráva z naší mise v Pekingu říká, že čtvrteční déšť pomohl rozehnat smog nad městem a snížil teplotu na přijatelných 26 stupňů,“ líčí šéftrenér Přemysl Panuška, podle nějž české veslaře spojují finálové ambice: „Nejvíc věříme skifařům Knapkové a Synkovi, ale i další čtyři posádky mají reálnou šanci na účast ve finále. Stoprocentně to asi nevyjde, ale v přípravě se dělalo maximum a teď potřebujeme prodat formu a mít i štěstí, aby se naplnily ty ambice.“

Ani šéf svazu netají touhu po medaili. „Nejsem alibista a přiznám, že bez ní bych se vracel smutný. Minule v Aténách jsme měli čtyři lodě ve finále a vyšla z toho jedna medaile. Za takovou bilanci budu rád. Když by se povedly cenné kovy dva, bylo by to super a něco víc, to už je fantazie. Nejcennější je zlato, takže to bych vyměnil za všechny medaile,“ tvrdí Kejval.

Reklama