Hlavní obsah

Hatla kvůli horku v Hongkongu trénuje jen ráno a večer

HONGKONG

Český jezdec Jaroslav Hatla kvůli počasí v Hongkongu, kde se uskuteční olympijské soutěže, trénuje s klisnou Karlou jen dopoledne a večer. Přes den jsou všichni koně v klimatizovaných stájích, kde přečkávají velká horka.

Foto: archiv Zorky Krásné

Jaroslav Hatla

Článek

Klisně Karle, s níž Hatla absolvuje soutěž ve všestrannosti, horko a vysoká vlhkost nijak zvlášť nevadí. Jen v pondělí byly podmínky natolik extrémní, že i ve stájích dosahovala teplota 35 stupňů Celsia. Večerní trénink proto Hatla raději zrušil. "Měli jsme alespoň radost z krásných drezurních koní a pozorování metod tréninku ostatních," řekla dnes Hatlova manažerka Zorka Krásná serveru www.jezdectvi.cz.

Horkému počasí je přizpůsoben i program soutěží. Terénní jízda se pojede v pondělí ráno, úterní skoky začnou kolem půl osmé večer a finále pro 25 nejlepších těsně před 23. hodinou místního času.

Už během soboty a neděle začne soutěž všestrannosti drezurou, ale o pořadí účastníků se rozhodne po páteční veterinární prohlídce. Závodníci budou rozděleni do tří skupin, které budou soutěžit znovu dopoledne, nebo večer. "Vzhledem k šestihodinovému posunu je večer lepší, ale zase je větší vedro než ráno," poznamenala manažerka.

Sportoviště v centru Hongkongu považuje za naprosto špičkové. Olympionici mají k dispozici krytou pískovou jízdárnu o velikosti 80x40 metrů a mohou využívat i cvalovou dráhu a přilehlé dostihové závodiště k uvolňování koní.

"Nám přidělené klimatizované stáje se šesti boxy jsou vlastně domečky se zázemím a soukromím, které koním naprosto svědčí. Seno je krásně zelené a i další krmení je bez chyby. Ošetřovatelé tráví s koňmi většinu volného času přímo ve stáji," uvedla Krásná.

V celém areálu panují přísná bezpečnostní opatření. Sportovci i technický personál se dopravují pouze vyhrazenými autobusy s ochrankou, do nichž účastníci procházejí přísnou kontrolou včetně bezpečnostních rámů.

Navíc pořadatelé bedlivě dohlížejí na zdraví koní. Karle se povinně dvakrát denně měří teplota, váží se a stájemi prochází veterinární kontrola. "Při každém vstupu i výstupu ze stájí se prochází přes dezinfekční koberce a lidé musí absolvovat chemickou očistu rukou," přiblížila Krásná další opatření.

Karlu čeká ve středu volný den a do začátku soutěže už s ní Hatla hodlá absolvovat jen lehké tréninky a drezuru, aby ji před olympijskou soutěží nevyčerpal.

Reklama