Hlavní obsah

Kůrka dceři víc radí, než ji trénuje

PEKING

Petr Kůrka má ve sbírce hned několik kompletních sbírek medailí z mistrovství světa a Evropy v libovolné malorážce. Před dvaceti roky byl největším favoritem olympiády v Soulu, ale nakonec se nedostal ani do finále... „Samozřejmě, že to dlouho bolelo, ale Katka to vymazala před čtyřmi roky bronzem v Aténách. Tohle zlato je něco fantastického navíc,“ říkal s úsměvem v sobotu po zlatém závodě dcery Kateřiny Emmons otec a trenér zároveň.

Článek

„Já mám rád, když se směje a teď k tomu byl nádherný důvod. Vždycky jí to přeji ve velkých finále. Ale ve zlato vždycky uvěřím, až po poslední ráně. Nikdy nekoukám na výsledkovou tabuli. Sleduji jen ji a jsem připraven pomoci, kdyby bylo potřeba. Pochopitelně tuším, jak na tom asi je. Jsem nervóznější, než ona. Snažím se to stáhnout na sebe. Ona je velice silná a má radost, když lidé kolem ní mají radost,“ dodal Kůrka s tím, že jemu o zlatu řekl vedle sedící ruský trenér stříbrné Galkinové, pak zvedl směrem k dceři palec.

Tradičně přišel se speciálním účesem. Tentokrát má vzadu na hlavě českou vlajku. „Dala holičkám v olympijské vesnici pořádně zabrat,“ usmíval se.

I když říká, že je nervózní, nijak ho nevzrušilo, že dcera přerušila základní závod osm ran před koncem... „Potřebovala si odpočinout. Myslel jsem, že přijde dřív. Řekl jsem jí, že tohle už nesmí prohrát. Ať to dojede. Ona to také potvrdila,“ liboval si. Dceři zase dal na závod korále od thajského mnicha a nosí i šátek přivezený z Austrálie. „V Aténách byly jiné, půjčil jsem je i Lence Hykové a obě udělaly medaili. Třeba to bude fungovat i v Pekingu,“ přál si. A přiznal, že pro Kateřinu byl obrovskou vzpruhou příjezd manžela Matta Emmonse.

„Teď už jsem víc rádce, než trenér. Ona ví, co a jak má dělat. Například, aby vyměnila devět let starou zbraň, na což nechce slyšet. Dřív to byly kolikrát velké slovní přestřelky, až nás musela umírňovat moje manželka a Katky maminka Šárka. Spolu jsme ji přemlouvali, aby po Aténách nekončila. Naštěstí ji přesvědčil tehdy její přítel, nyní manžel Matt,“ ohlédl se do minulosti Kůrka, který po OH jako trenér v Česku končí. „Táta mi vždycky pomáhal, ale neměl to lehké. Já jsem pro trenéra hrozný závodník a velký samorost,“ přiznala Kateřina Emmons.

Reklama