Hlavní obsah

David Kostelecký famózně vystřílel pro Česko druhé olympijské zlato!

PEKING

Český brokař David Kostelecký se nechal v neděli inspirovat Kateřinou Emmons a pro českou výpravu vystřílel v trapu další zlatou medaili a přidal k němu olympijský rekord. Zatímco v sobotu si musel utírat brýle od kapek potu, v neděli mu je zkrápěl ve finále hustý déšť. Česká výprava prožila historický zlatý olympijský víkend.

Článek

„Neskutečné! Fantazie!“ vydechl po finále David Kostelecký. V němž už po 23. výstřelu z pětadvaceti věděl, že se bude minimálně rozstřelovat o zlatou medaili, což doprovodil vítězným gestem zaťatou pěstí. Další trefou však svoji nejcennější medaili pojistil. A jako správný šampión svůj triumf potvrdil i poslední přesnou trefou, doprovázenou uznalým potleskem tribuny. Trefit asfaltový podšálek o průměru 11 cm, letící rychlostí téměř 100 km/h, není jednoduché. Dobrou trefu potvrdí červený obláček kouře z fleše. Střelec ví, že z pětadvaceti terčů poletí deset doprava, deset doleva a pět rovně, pořadí určuje počítač.

Šampióni o bronz

Ve finále se sešla vzácná společnost olympijských vítězů, mistrů světa a Evropy, pouze nejmladší z finalistů Chorvat Josip Glasnovič mohl zacinkat jen dvěma bronzy z velkých soutěží. Kostelecký byl ve svém druhém olympijském finále v životě. Před osmi roky v Sydney však sletěl ze třetího místa na šesté, tedy v brokách poslední.

„Na to jsem si nevzpomněl. Je to dávno. V hlavě jsem měl jen tenhle závod. V průběhu finále jsem samozřejmě věděl, jak kdo na tom je a měl jsem to spočítané,“ usmíval se David Kostelecký, z něhož kapala voda smíšená s potem.

Zatímco finále začalo za mírného mrholení, v jeho průběhu se změnilo v déšť, který nabíral na intenzitě, aby těsně po jeho skončení přešel v průtrž mračen. Bitva, v níž postupně vypadli ze hry o zlato hvězdy jako Rus Alexej Alipov, Italové Erminio Frasca a Giovanni Pellielo i Australan Michael Diamond, trvala necelou půlhodinu. Když už Kostelecký ležel na mokrém betonu a líbal svoji zbraň, rozstřel vítězů tří předchozích olympiád o bronz vyhrál Alipov (Atény) nad Diamondem (Atlanta a Sydney).

Nejprve voda, pak pot

Při tom v sobotu se střílelo ve vedru a dusnu. „Musel jsem si utírat brýle, pod střeleckými mám dioptrické. Na skla mi kapal z čela pot a po chvíli jsem na nich neměl místečko, kudy bych viděl na terč. Kdysi jsem zkoušek čočky, mám jednu dioptrii, ale ty se mlžily, brýle jsou lepší,“ přiznal. V první ranní položce na pětadvacet ran minul jeden terč a ve druhé před polednem další. V tu chvíli se ale držel na předních pozicích. Poslední sobotní položku zvládl za čistých pětadvacet a vedl společně s Pellielem.

V nedělním dešti dal nejprve čtyřiadvacítku a ve druhé pustil až úplně poslední terč, kdy už věděl, že do finále postupuje na prvním místě společně s Alipovem na 121 bodů. A pak rozehrál svůj mistrovský koncert, završený zlatem a finálovým olympijským rekordem.

Kostelecký je třetím český střelcem v trapu, který stál na OH na stupních. V roce 1992 v Barceloně vystřílel zlato Petr Hrdlička, čtyři roky před ním o ně až v rozstřelu přišel později tragicky zesnulý Miloslav Bednařík.

LOH 2008 - sportovní střelba, trap:
1. Kostelecký (ČR) 146 (121+25), 2. Pellielo (It.) 143 (120+23), 3. Alipov (Rus.) 142 (121+21/3 v rozstřelu), 4. Diamond (Austr.) 142 (119+23/2), 5. Glasnovič (Chorv.) 140 (119+21/2), 6. Frasca (It.) 140 (120+20/1).

Reklama