Hlavní obsah

Bikerka Huříková před startem v Pekingu: Na medaile mám zatím čas

PRAHA

Jedinou českou reprezentantkou v cross country horských hol bude na olympiádě v Pekingu jednadvacetiletá Tereza Huříková. Bývalou juniorskou mistryni světa čeká olympijská premiéra v pátek 22. srpna, do dějiště her česká závodnice odlétá ve středu. Ještě před odjezdem do Číny Huříková v pondělí diskutovala se čtenáři Sport.cz při on-line chatu.

Foto: Sport.cz

Tereza Huříková

Článek

Česká závodnice tráví poslední dny před odletem do Číny v rodném Vimperku, kde našla potřebný klid na závěr náročné přípravy. Ve devětadvacetičlenném startovním poli olympijského závodu bude členka McDonald’s Olympic Hopefuls týmu naší jedinou zástupkyní a netají se tím, že sní o umístění v elitní desítce.

„Přáním je být do desítky, ale šťastná budu za patnáctku. Budu dělat, co je v mých silách, aby to bylo reálné,“ napsala Huříková v jedné z odpovědí. Mnoho čtenářů přálo české závodnici štěstí s vírou v medaili, sama někdejší nejlepší juniorka světa ale cítí, že mezi adepty na cenné kovy ještě nepatří. „Na medaile mám zatím čas,“ přiznala otevřeně.

Tréninkem na Šumavě vyvrcholilo pro Huříkovou předolympijské přípravné období, které odstartovala v červnu po skončení mistrovství světa a jež zahrnovalo i soustředění v italském horském středisku Livigno či závody v Kanadě. V poslední fázi česká bikerka jezdila hlavně na silnici. „Trénovala jsem poslední čas víc kmih a na silnici za autem, abych dostala do nohou rychlost. Trať v Pekingu je silová a rychlá,“ naznačila podmínky olympijského závodu.

V Pekingu si Huříková odbude nejen premiéru pod pěti kruhy, ale vůbec poprvé zavítá i do Číny. „Bude to zajímavá zkušenost a moje první návštěva Číny, takže se moc těším,“ líčila. Jen ji mrzí, že ji přímo v dějišti her nepodpoří přítel. „Bohužel jsme nesehnali akreditaci,“ uvedla. Hřát ji bude alespoň prstýnek pro štěstí. „A želvy. To je moje nejoblíbenější zvíře,“ prozradila své talismany.

Kromě tréninku a svého závodu by jí měly na olympijských hrách zbýt tři volné dny. O tom, jak je využije, ale zatím jasno nemá. „Snad zafandím i něco omrknu. Ráda bych viděla Romana Šebrleho a gymnastiku,“ přála si. Už dopředu ale ví, že v nabitém programu bude pokračovat i po skončení olympiády. „Z Pekingu přeletím do Austrálie, kde mě čeká další Světový pohár. Pak ještě finále SP ve Schladmingu a nakonec maturita,“ upřesnila studentka sportovního gymnázia ve Vimperku.

Reklama