Hlavní obsah

Tyčkařka Baďurová ztratila v Pekingu víru v sebe sama

PEKING

Víru v sebe sama zatím hledá skokanka o tyči Kateřina Baďurová. Měla být po loňském titulu vicemistryně světa nadějí pro olympijské hry v Pekingu, ale krátká rekonvalescence po lednové plastice vazů v koleni se na jejím psychickém stavu podepsala. "Jsem sama sobě ve stresu," řekla v Pekingu novinářům Baďurová, kterou v sobotu čeká kvalifikace.

Článek

Je na své druhé olympiádě, ale moc si ji neužívá. Chtěla by předvést dobrý výkon, ale bojí se. "Je to rozpačité, jestli se mi to povede, nebo ne," uvedla. "Pořád se trochu bojím skákat a jsou tam pochybnosti. Už aby bylo po závodech a já to začala vnímat jinak," uvedla. Nemá prý v noze jistotu. "Necítím se v takové formě a trochu se bojím odrazit," řekla.

Věří, že svůj stav nejistoty překoná. Osobní rekord má z loňského mistrovství světa 475 centimetrů, letos však skočila o 40 centimetrů méně. Nelze od ní čekat, že by postoupila do finále, natož bojovala o medaili. Olympijské hry jsou pro ni ale vstupem do následující sezóny. "Když si zlepším nejlepší letošní výkon, nebudu zklamaná. Je jedno, jak to dopadne. Byl by to dobrý start do příštího roku," prohlásila.

Baďurová: Nestihla jsem nabrat jistotu

Když se v lednu na soustředění na Kanárských ostrovech vážně zranila, vypadalo to na konec celé sezóny. Léčení ale probíhalo dobře a Baďurová se stihla uzdravit. Má za sebou ale málo tréninků skákání. "Nestihla jsem nabrat jistotu," uvedla. I proto se jí občas stane, že přiběhne k doskočišti, zahodí tyč a proběhne bez skoku. "Včera jsem si říkala, že bych radši jela domů. Zase jsem začínala blbnout," řekla sebekriticky.

Kvalifikaci má v 10:00 čínského času, tudíž se svůj režim snažila v Pekingu nastavit na brzké ranní vstávání. "Chodila jsem na tréninky, když ještě všichni spali," řekla. Ve volném času se věnuje příteli Tomáši Janků, skokanovi do výšky, jehož čeká kvalifikace v neděli. "Jinak máme časopisy, knížky, koukáme na filmy," vyprávěla. Prý i horory. "Abych se vystresovala i něčím jiným," usmívala se tyčkařka.

Koleno občas cítí, někdy jí dokonce nateče. "Nejde to ještě zapomenout. Ještě je brzo," řekla. Věří, že až se rozběhne, strach zmizí. Její kouč Boleslav Patera naopak zůstává klidný. "Ví, že to umím. Akorát o tom moc přemýšlím. Říkal, že si mám užívat olympiádu," řekla o hrách, které se jí líbí. "Aténská olympiáda byla nedodělaná, nepřipravená. Tady je všude zeleň, trávníky, kytky. Je to nesrovnatelné," dodala.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.