Hlavní obsah

Michalík se dostal na OH na poslední chvíli, ale šok to prý nebyl

PRAHA

Moderní pětibojař Michal Michalík měl původně v české výpravě pro olympijské hry v Pekingu figurovat jen jako náhradník. Tři dny před odletem do Číny však musel plzeňský závodník narychlo změnit plány. Zkušený Libor Capalini oznámil, že jej zranění achilovky nakonec na olympiádu nepustí, a uvolněné místo tak připadlo Michalíkovi. V Pekingu bude obhajovat šesté místo z Atén.

Článek

Michalík přiznal, že s účastí na hrách trochu počítal. "Nebyl to pro mě rozhodně šok. Moc mě to ani nepřekvapilo, protože jsem v poslední době s Liborem trénoval a vím, jak na tom byl," řekl v pátek Michalík před odletem moderních pětibojařů do Pekingu.

"Myslím, že se to rozhodlo teďka o víkendu a na začátku týdne. Libor věřil, že se to zlepší, ale ono to nepřicházelo. Bolest byla taková, že by ho limitovala, takže to radši zatáhnul," pokračoval Michalík.

Nyní prý cítí rozporuplné pocity. "Samozřejmě, že mě to potěšilo, ale jsem dost zkušený na to, abych z toho padal na zadek. Je to takové zvláštní, mrzí mě, že jsem si nominaci nevybojoval sám, ale jako by do toho dostal i Libora," uvedl.

S účastí osmadvacetiletého pětibojaře na olympiádě to dlouho nevypadalo nejlépe. Capalini sice v průběhu sezony marodil, ale Michalíkovi se nepodařilo využít šanci a dostat se v kvalifikačním žebříčku před zkušeného reprezentačního kolegu.

"Uteklo mi to hlavně na Světovém poháru v Kladně, což byla trochu smůla. Věřil jsem, že to dám na mistrovství světa, ale tam se mi nedařilo podle představ. To už jsem byl na rozpacích a přepadaly mě černější myšlenky," připustil.

Capaliniho trápila achilovka

Změna přišla až těsně před evropským šampionátem v Moskvě. Sotva se Capalini uzdravil z nepříjemné nemoci, začaly ho trápit chronické problémy s achilovkou. "To jsem zase začal věřit, že bych se na olympiádu mohl dostat. Snažil jsem se trénovat naplno, dával jsem tomu sto procent," prohlásil Michalík.

V Pekingu bude obhajovat šesté místo z Atén. "Asi úplně nejvýš nepomýšlím. Chci hlavně udělat dobrý závod," podotkl. Na rozdíl od novice Davida Svobody by mu mohly pomoci větší zkušenosti. Olympijský závod totiž není specifický jen atmosférou, pětibojaři se vyhnou obvyklé kvalifikaci a čeká je jen finále. "Doufám, že už se dokážu připravit líp než v Aténách, kde to bylo hodně o nervozitě. Hlavně si to chci uhlídat a nepoložit se," prohlásil Michalík.

Zda má na medaili, netušil. "Dopředu se to takhle nedá říct. Dlouho jsem medaili na velké akci neměl, nemůžu ji vyloučit, ale ani plánovat," řekl s úsměvem. "Důležitý bude hlavně vstup do závodu. Když to pokazím na začátku, nemám šanci," uvedl Michalík, který dlouhodobě patří ke slabším běžcům.

V českém týmu je dvojkou za favoritem Svobodou, pozice v závětří mu může vyhovovat. "Když to srovnám s Aténami, tak letos jsme podobně silní. Medaili může mít jeden, oba, nebo taky nikdo," dodal Michalík.

Reklama