Hlavní obsah

Kreuziger bojoval s dalšími uprchlíky o medaili, závod ovládl veterán Vinokurov

Londýn

Český cyklista Roman Kreuziger byl poměrně hodně vidět v silničním závodě na olympijských hrách v Londýně. Britové si v něm brousili zuby na zlato, ale přepočítali se. Nechali si pláchnout skupinu čítající 25 závodníků, a právě v ní se pak o pořadí na stupních vítězů rozhodlo. Mezi uprchlíky byl i Kreuziger, který tak až do posledních metrů usiloval o případnou medaili. Nedosáhl na ni, v závěru se utrhli Alexandr Vinokurov z Kazachstánu a Kolumbijec Rigoberto Urán. Právě 39letý lišák Vinokurov prokázal zkušenosti a dojel si pro nečekaný triumf, za ním skončil Uran. Spurt o bronz zvládl nejlépe Nor Alexander Kristoff, Kreuziger dojel patnáctý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Domácí hvězdě Marku Cavendishovi, který toužil po zlatu, zbyly jen oči pro pláč. Do cíle dorazil až po uprchlících v hlavním poli a patřil mezi největší poražené. Do cíle po třídě The Mall u Buckinghamského paláce si přijel jen pro 28. místo. Britové často v průběhu závodu tahali peloton, v souboji Británie vs. zbytek světa se nedočkali pomoci od jiných zemí, ani silných Němců. I proto jim v závěru chyběly síly nutné k docvaknutí vedoucí skupiny.

A tak se cesta ke zlatému triumfu otevřela jiným. Ve skupině uprchlíků hráli se třemi cyklisty prim Španělé, ale ani ti si neporadili s velezkušeným Vinokurovem a Uránem. Jejich souboj pak vyzněl pro kazašského cyklistu. Ten se po loňském těžkém zranění na Tour de France chtěl rozloučit s aktivní kariérou, ale nakonec si ji prodloužil, aby se pokusil o úspěch v Londýně. A to se mu beze zbytku povedlo.

"Je to něco neskutečného," uvedl po dojetí vítěz, jehož rychlostní průměr činil přes 43,2 km/h. Nyní hodlá definitivně skončit. "Tour de France jsem dojel trochu unavený," připustil Vinokurov, jenž dokončil slavný závod krátce před startem her na celkovém 31. místě. "Šlo však o olympiádu a já ji prostě musel jet," dodal jezdec, který měl na Tour v roce 2007 pozitivní dopingový test a nesměl dva roky závodit.

Na možnost bojovat o medaile naopak musel přibližně deset kilometrů před cílem zapomenout Švýcar Fabian Cancellara, který nezvládl zatáčku a upadl. Po ošetření z doprovodného vozidla závod se zraněním dokončil, rentgenové vyšetření v nemocnici posléze nepotvrdilo podezření na zlomeninu klíční kosti, přesto nad startem obhájce zlata ve středeční časovce visí otazník.

Silniční závod mužů s hromadným startem (250 km):
1. Vinokurov (Kaz.)5:45:57
2. Urán (Kol.)stejný čas
3. Kristoff (Nor.)
4. Phinney (USA)
5. Lagutin (Uzb.)
6. O'Grady (Aus.)
7. Roelandts (Belg.)
8. Rast (Švýc.)
...
15. Kreuzigervšichni -8
74. Bárta (oba ČR)-40

Reklama