Hlavní obsah

Všestranná Nizozemka Vosová vyhrála olympijský závod cyklistek

Londýn

Silniční závod cyklistek s hromadným startem na olympijských hrách v Londýně vyhrála favorizovaná Nizozemka Marianne Vosová před Britkou Lizzie Armitsteadovou. Bronz zbyl na zbývající členku skupinky, která se dokázala odpoutat od zbytku pelotonu bez českého zastoupení, Olgu Zabělinskou z Ruska.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Nizozemská cyklistka Marianne Vosová (vlevo) se raduje z vítězství v olympijském závodě.

Článek

Pětadvacetiletá rodačka z Hertogenbosche Vosová měla ve spurtu s Armitsteadovou, která se postarala o vůbec první medaili pro pořadatelskou zemi, více sil. Navázala tak na olympijský triumf z Pekingu. Tam ovšem dokázala pětinásobná světová šampionka v cyklokrosu uspět na dráze v bodovacím závodě.

Vosová jela už v Číně rovněž na silnici a skončila šestá. Čtrnáctá příčka jí patřila v časovce. Dnešním triumfem dokázala ukončit čekání na zlato ze silničních závodů, kde od svého jediného titulu světové šampionky v roce 2006 skončila na mistrovství světa pětkrát po sobě druhá.

"Lizzie odvedla skvělou práci při našem úniku a měla i dobrý spurt, ale podařilo se mi vyhrát a jsem strašně šťastná," řekla Vosová, na níž byla velká radost po dojezdu hodně patrná. "Tohle jsem chtěla ty čtyři roky od Pekingu. Nyní se to stalo a je to něco neuvěřitelného," dodala Vosová.

Liják svědčil uprchlíkům

Skromný peloton 66 závodnic z 35 zemí, z něhož krátce před olympiádou vypadla kvůli pozitivnímu dopingovému testu na EPO Litevka Rasa Leleivyteová, vyrazil na historicky nejdelší olympijský závod žen (140 km) po mokré silnici za typicky anglického počasí s dešťovými přeháňkami. Ženy čekala identická trasa, kterou absolvovali v sobotu muži, ubylo pouze výstupů na kopec Box Hill.

Po třech kilometrech, kdy se cyklistky blížily ke Stamford Bridge, stadionu fotbalistů Chelsea, přišel první nástup od Brazilky Janildes Fernandesové Silvové, která měla ve startovním poli i sestru Clemildu. Po 14 kilometrech sice činil náskok Jihoameričanky 20 sekund, vzápětí byla ovšem dostižena.

Následovaly chvíle bez většího vzrušení, až po hodině a čtvrt musela po technickém problému dohánět ztrátu jedna z favoritek a mistryně světa z posledních dvou let Giorgia Bronziniová z Itálie. I díky jedné z týmových kolegyň se brzy dotáhla k ostatním. Následoval první útok hlavní favoritky Vosové, při němž roztrhala peloton, ale jen na krátkou chvilku.

Znovu Vosová zaútočila 60 km před cílem, kdy se peloton pohyboval na kopci Box Hill, ale znovu bez většího efektu. Nedlouho poté to zkusila na vlastní pěst ruská šampionka v časovce Zabělinská a vytvořila si téměř půlminutový náskok. Vosová, Armitsteadová a také Američanka Oldsová se na ni brzy dotáhly a snažily se vzdálit ostatním, což se také dařilo.

"Jsem ráda, že jsem se odhodlala k tomuhle nástupu," řekla Armitsteadová. "Všichni jsme viděli závod mužů," připomněla nástup skupiny jezdců, které už favorizovaní Britové nedokázali přes velkou snahu dojet.

"Když máte odhodlanou skupinu, která spolupracuje, je těžké ji stáhnout zpátky do pelotonu. A s tím jsem do toho šla," dodala Britka, která udělala u Buckinghamského paláce stříbrem velkou radost fanouškům, v nichž stále třímalo zklamání ze sobotního nezdaru Marka Cavendishe.

Nedlouho poté přišel liják, který svědčil spíše uprchlicím. Ty vedly 30 km před cílem téměř o půl minuty, vzápětí ovšem vypadla kvůli technickým potížím Oldsová. Když před nástupem do posledních 10 km činil náskok přibližně 45 vteřin, bylo jasné, že pokud nedojde k nečekanému zvratu, kompletní trio bude mít medaili. Zabělinská se evidentně spokojila s třetí příčkou, Armitsteadová atakovala ve spurtu Vosovou marně.

Cyklistika:
Ženy:
Silniční závod s hromadným startem (140 km): 1. Vosová (Niz.) 3:35:29, 2. Armitsteadová (Brit.) stejný čas, 3. Zabělinská (Rus.) -2, 4. Teutenbergová (Něm.), 5. Bronziniová (It.), 6. Johanssonová (Švéd.), 7. Oldsová (USA), 8. Ferrandová-Prevotová (Fr.) všechny -27.

Reklama