Hlavní obsah

Sluková pobláznila Brazilce, nabídku z Copacabany však odmítla

Sen o semifinále nenaplnily, přesto české beachvolejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková opouštěly olympijský turnaj rozesmáté. Páté místo po čtvrtfinálovém nezdaru s Američankami Jennifer Kessyovou a April Rossovou po setech 23:25 a 18:21 braly jako odrazový můstek do další kariéry. „Jde o životní výsledek. Snad lidé konečně ocení, že se jen neopalujeme,“ říkala Markéta Sluková po posledním zápase v Londýně.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Markéta Sluková pobláznila Brazilce.

Článek
Fotogalerie

Co chybělo k vašemu postupu mezi nejlepší čtyři páry planety?

Sluková: Američanky byly hodně agresivní, tlačily nás při servisu. V první sadě jsme sice měly dva setboly, ale v koncovce jsme udělaly několik chyb, které dvojice jako Američanky trestají. Druhý set jsme vůbec nezvládly. Na začátku druhého setu získaly náskok, a my pak už jen stahovaly. Sice to vypadalo v jednu chvíli nadějně, ale rozdíl byl tak velký...

Vyčítáte si více závěr prvního setu, kdy jste promarnily dva setboly, nebo průběh druhé sady, kdy vám Američanky utekly až na rozdíl sedmi míčů?

Kolocová: Spíše se budeme snažit ze čtvrtfinále poučit, než bychom si něco vyčítaly. Kdyby první set dopadl jinak, mohl být vývoj zápasů jiný. Nevyšly nám dva balóny. Není to o výčitkách. Američanky byly lepší.

Po zápase jste dlouho na lavičce diskutovaly. Co jste řešily?

Kolocová: V druhém setu jsme nebyly schopné si přihrát, nešel nám skákaný servis. Slíbily jsme si, že na daných věcech musíme zapracovat.

Převažuje zklamání, že jste slibně rozehraný turnaj, v němž se vám dařilo, nezavršily účastí mezi čtyřmi nejlepšími?

Kolocová: Nehrály jsme tak dobře, abychom se dostaly do semifinále, což může být zklamání, ale jsme páté na celém světě, což je velký úspěch. S výjimkou prvního setu úvodního zápasu, kdy se na nás podepsala nervozita, jsme všechny zápasy odehrály super. Bojovaly jsme, lidi naše hra bavila.

Co vám chybí, abyste se mohly měřit s nejlepšími dvojicemi?

Sluková: Zkušenosti. A potřebujeme vypilovat všechno. Dobře přijímat, nahrávat. Pokud vyhoříme v těchto činnostech, proti vysokým hráčkám, jako byly Američanky, nemůžeme uspět.

Kolocová: Musíme být precizní. Nejde zlepšit všechny činnosti ze dne na den. Jde o trvalou práci. V tréninku musíte odehrát milióny balónů.

Jak velkou zkušenost představuje účast na olympijských hrách?

Sluková: Úžasná. Bylo famózní hrát před olympijským publikem. Hrály jsme hodně dobrých zápasů, porazily jsme týmy, které jsme nikdy v minulosti nepřemohly. Navíc lidé plážovým volejbalem žili. Moc je to bavilo.

Čím vás nejvíce Londýn upoutal?

Kolocová: Líbil se mi areál a návštěvy na zápasy. A také mě nadchlo, jak pozitivně lidé doma hodnotili naše vystoupení. Chodily nám sms, měly jsme mnoho vzkazů na facebooku, podpora veliká. Nikdy jsme stejně výraznou přízeň nezažily. Jsme za ni rády. Cítíme se trošku slavné a důležité. Je to milé.

Sluková: Věříme, že spousta mladých po našem vystoupení na olympijských hrách u beache vydrží, protože začátky jsou krušné. Většinou jsme při světové sérii nehrály semifinále, nikdy nás vlastně lidé neviděli. Snad zjistí a ocení, že se jen neopalujeme a možná i nějaký partner se najde.

Kolocová: Abychom mohly mít přípravu stejnou jako ostatní top týmy a vyrazily na soustředění do Afriky. Pak budeme ještě silnější.

Cítíte, že po vydařeném účinkování na olympijských hrách budete mnohem slavnější?

Sluková: Olympijské hry skončí a všichni se vrátí do běžného života, nebudou nás poznávat na ulici. Tudíž jak rychle naše sláva vznikla, tak i opadne (směje se)...

Už se postup do čtvrtfinále pozitivně odrazil ve vaší popularitě kromě ohlasů v podobě sms či na facebooku?

Kolocová: Chodí nám spousta emailů. Hodně z nich je žádost o sňatek. Markétě dokonce přišla nabídka od šestačtyřicetiletého pána z Brazílie, jestli si ho nechce vzít a přestěhovat se k němu na Copacabanu.

Neobtěžují vás takové emaily a vzkazy?

Kolocová: Vůbec, je to roztomilé. Ptají se nás, jestli jsme svobodné a nechceme se vdávat, případně zda alespoň nepůjdeme na rande. A většinou je tazatelům vlastně jedno, která z nás půjde, hlavně, když to bude jedna z nás, což je fakt vtipné.

Sluková: My jsme zatím pokorné. Fotíme se a podepíšeme se pokaždé. Nikoho a nic neodmítáme, teda kromě svateb.

Jak se za londýnské čtvrtfinále odměníte?

Kolocová: Mohly jsme domů letět buď v pondělí brzy ráno, nebo až třináctého, takže se vracíme po vlastní ose, protože právě v den druhého termínu odletu české výpravy už poletíme do Polska na turnaj. Chceme se podívat po Londýně, protože jsme neměly čas vůbec na nic během turnaje. O městě jsme se učily na základní škole i na gymnáziu. Moc se těším, až s přítelem všechno projdu.

Sluková: Můj program se lišit nebude (směje se). Určitě se také zajdeme podívat na jiný sport, abychom viděly i něco jiného než jenom beach.

Reklama