Hlavní obsah

Zbraně basketbalistek Francie: střelkyně a ranařky

Londýn

Teď už nemají co ztratit. Do olympijského čtvrtfinále postoupily české basketbalisty z nejméně výhodné čtvrté pozice, dnes od 23:15 je čeká suverén druhé skupiny z Francie.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost českých basketbalistek po výhře nad Chorvatkami

Článek

Ta na turnaji zatím proměnila pět zápasů ve stejný počet vítězství. Češky navíc dnešním soupeřkám mají co oplácet, na loňském mistrovství Evropy jim v přímém souboji sebraly bronzovou medaili. Nestačily na ně ani v červnové přípravě, kdy prohrály o 17 bodů. „Už jsme s nimi hrály hodně utkání, i na tom mistrovství Evropy jsme většinu zápasu vedly a prohrály až v koncovce. Věříme si na ně, je reálné je porazit," ujišťuje přes nepříznivou bilanci Michaela Zrůstová, nejlepší česká střelkyně posledních dvou zápasů ve skupině.

Češky umí zaútočit i z pozice outsidera. „Na domácím mistrovství světa nám proti mistryním světa z Austrálie také nevěřili a vyhráli jsme. Jen tomu musíme všichni věřit," burcuje kouč Lubor Blažek.

Pivotky dokáží dát ránu, popisuje Burgrová

„Francie je kvalitní a komplexní tým, má nejlepší hráčku na pozici jedničky v Evropě Celine Dumercovou, musíme eliminovat její spolupráci s pivoty a střelbu za tři," plánuje trenér. „Ta se umí trefovat i se zavřenýma očima," ví pivotka Ilona Burgrová.

K Francouzkám má z českého týmu nejblíže, vždyť dvě sezóny působila v Bourges. „Mám tam několik kamarádek a nikdy se nehraje dobře proti lidem, které znáte. Na druhou stranu to může být na hřišti výhoda," přemítá Burgrová. „Ale hraju proti nim nerada, pod košem jsou docela tvrdé, obě jejich pivotky dokáží dát ránu, i když nemusí. Pro mě je to dost nepěkný basket," přiznává.

Z termínu zápasu nebyly basketbalistky zrovna nadšené. „Hlavně ne ten poslední ve čtvrt na jedenáct místního času," přála si Eva Vítečková ještě před verdiktem o pořadí čtvrtfinálových utkání. Její přání nebylo vyslyšeno, hráčky si na boj o semifinále počkají do pozdního večera.

Reklama

Související témata: