Hlavní obsah

Otec Kůrka o přípravě Emmons na dálku: Formu ladíme i podle fotek a e-mailů

Londýn

Nestandardním způsobem probíhá příprava zlaté střelkyně Kateřiny Emmons. Otec Petr Kůrka, který od loňska opět svou dceru vede, je současně trenérem australských střelců a u protinožců trvale žije. „Pravá ořechová spolupráce to není, ale je i pod dohledem jiných trenérů, od nichž rovněž dostávám zprávy,“ popisoval Kůrka před sobotním závodem puškařek.

Foto: Radek Malina, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons s otcem Petrem Kůrkou

Článek

V jakém rozpoložení je podle vašeho názoru Kateřina před závodem, v němž bude obhajovat zlatou olympijskou medaili z Pekingu?

Mentálně i technicky je na tom dobře. Myslím, že vše je jak má být.

Prospělo dceři hodně obnovení vaší užší spolupráce?

Kateřina potřebuje dril. A já ho mám bez ohledu na skutečnost, zda jde o dceru či nikoliv. Ostatní trenéři z ní mají s ohledem na její úspěchy větší respekt než já. Občas umím použít slovní úder, zdůrazňuji slovní, který je správně načasovaný.

Pokud srovnáte Kateřininu formu v Pekingu a nyní v Londýně, jaký je závěr?

Tehdy byla připravena profesionálněji. Nyní byla v předešlých dvou třech letech tréninková fáze trošku ochuzená a značně rozdílná. Nicméně připravená je velmi dobře. Dařilo se jí skloubit maminkování a všechno kolem. Tudíž technicky je nachystaná dobře. Trošku se posunula mentálně, vjem rodiny se může projevit pozitivně.

Vy jste po olympijských hrách v Pekingu před čtyřmi lety odešel trénovat australskou reprezentaci a úzký kontakt v trénování jste s dcerou na dva roky přerušili. Od loňska už ji zase vedete. Jak funguje spolupráce na dálku?

Je to jiné. Nebyl jsem na trénincích fyzicky, tudíž mi Kačka volá nebo píše e-maily, rovněž mi posílá obrázky z tréninku. Jde o fotky polohy, z níž střílí, a terčů. Pravá ořechová spolupráce to není, ale je i pod dohledem jiných trenérů, od nichž rovněž dostávám zprávy.

Kolik času jste vlastně společně strávili v přípravě na hry v Londýně?

V Evropě jsem byl s australskou reprezentací od šestnáctého dubna, kdy jsme letěli do dějiště olympiády na světový pohár. Následně jsem byl do konce června v Česku.

Musel jste něco zásadně korigovat? Věnovali jste se něčemu konkrétnímu v přípravě?

Nešlo o žádné zásadní věci. Katku dobře znám, mám na ni oko. Takže když třeba trošku ujíždí střelecká poloha, vše vyladíme.

Při střelbě ze vzduchovky budete mít v závodě i australské reprezentantky. Jak budete vše prožívat?

Určitě budu ve zvláštním rozpoložení. Ale na druhou stranu moje svěřenkyně nejsou takové favoritky. Jedna je osmnáctiletá hodně talentovaná, druhé je třicet a chystá se končit. Bude pro ně úspěch přiblížit se finálové osmičce.

Jak vnímají Australané, že současně s jejich reprezentací vedete dceru?

Nemají s tím problém. Spíše naopak. Považují si, že mají trenéra olympijské vítězky. Pro moje holky je to moc dobré. Když jsme v Česku na soustředění, trénují s Kateřinou. A těžko by hledaly lepší sparingpartnerku.

Reklama