Hlavní obsah

Cesta k olympijskému zlatu očima Davida Svobody

Londýn

Přepsal historii. Česko, respektive Českolovensko v minulosti slavilo v moderním pětiboji dvě bronzové medaile: v Montrealu 1976 Jan Bártů, v Aténách 2004 Libor Capalini. Díky družstvu ve složení Bártů, Bohumil Starnovský a Jiří Adam i v soutěži družstev v Montrealu. Nikdy však nemělo zlato. Až David Svoboda v sobotu v Londýně změnil dějiny. Jak jeho cesta na nejvyšší příčku probíhala?

Foto: Mike Hutchings , Reuters

David Svoboda si běží pro zlato.

Článek

Šerm (35 soubojů, se všemi protivníky v závodě)

„Už před závodem bylo pravděpodobné, že šerm bude rozhodující pro výsledek. Šel jsem proto od rána hodně koncentrovaný, možná až trošku přemotivovaný. Ale po dvou kolech ze mě všechno spadlo. Pak jsem šermoval přesně, jak jsem chtěl. Zpočátku jsem dával do soubojů hodně pohybů navíc, které mohli soupeři potrestat. Ale měl jsem kliku. Občas jsem soupeře zaskočil nečekaným výpadem, postupně získával sebevědomí. Vydržel jsem celý turnaj plně soustředěný, což se mi v minulosti často nepovedlo. Tady jsem udržel velkou úroveň od začátku do konce a vytvořil olympijský rekord, což byl senzační vstup."

Plavání (200 metrů volný způsob)

„Paráda! Osobní rekord v textilních plavkách. Tak rychle jsem od zákazu používání celotělových neplaval. Ale vlastně jsem čekal, že budu ještě o vteřinu rychlejší. Cítil jsem se v tréninku výborně, možná až moc. Rozjel jsem závod hodně silově, možná jsem mohl jet vyšší frekvencí a třeba by mi v závěru nedošly síly, což se ale na čase kupodivu nijak negativně neprojevilo. Normálně jsem zvyklý ke konci přidávat a tempo vystupňovat, což se nyní nestalo. Každopádně plavání tolik z celkového pohledu neřeší. Byl jsem druhý průběžně a fakt spokojený, jak dobře jsem do boje o medaili vstoupil."

Parkur (15 skoků, koně se losují náhodně)

„Věděl jsem, že pojedu předposlední. Čekání bývá někdy hodně nervózní, což mi občas nesedí. Ale prostě jsem musel vydržet. Hodně jsem se uklidnil v okamžiku, kdy mi nalosovali koně. Byl dobrý a při zkušebním skoku udělal jen jednu nebo dvě chyby. V závodě jsme pak třikrát chybovali, ale jednou šlo vyloženě o moji blbost. Nicméně jsem měl z jízdy skvělý pocit a krásně se svezl. Kůň se skvěle ovládal, já si jízdu vážně parádně užil. Měl jsem strašnou radost. Upřímně, trošku se mi hlavou honila vzpomínka na Peking, kdy jsem dostal nezvladatelného koně."

Kombi (přespolní běh na 3000 metrů se střelbou z laserové pistole, terč je vzdálen deset metrů, 3x5 ran)

„Vybíhal první a měl soupeře hodně blízko. Rozestupy byly vteřinové. Věděl jsem, že cesta k vítězství nebude jen o výkonu na trati a tudíž nemohu sázet jen na svůj kvalitní běh. Bylo mi jasné, že nesmím při střelbě moc chybovat. Přípustné byly tři čtyři chyby a já se přesně třemi nepřesnými pokusy do limitu vešel. Číňan Cchao Čung-žung střílel skvěle. A pak se mě držel při běhu. Čekal jsem, že odpadne dříve. Mně trať s mnoha zatáčkami a po trávě nevyhovuje. Na asfaltu by byl rozdíl větší, tam bych mu dal pětadvacet vteřin. Ale v drnech se necítím úplně jistý. V konci bylo vidět, že už Číňan odpadl a já si běžím pro zlato."

Reklama