Hlavní obsah

Zbývá měsíc, Peking hlásí: Vše připraveno

PRAHA

Do dne plného osmiček zbývá přesně měsíc. Osmého osmý v osm hodin a osm minut se nad Pekingem rozžehne olympijský oheň. Ale hry, jejichž přípravu provází nadšení i obavy, by mohly v Číně vypuknout klidně už nyní. Nedávná prezentace medailí, o něž bude v Pekingu do 24. srpna bojovat sportovní svět, byla symbolickým završením příprav. „Jsme plně připraveni na zahájení her, vše je na svém místě,“ hrdě prohlásil pro BBC Ťiang Siaojü, člen vedení organizačního výboru.

Článek

Skutečně, všech 31 sportovišť už stojí a většina z nich prošla testovacími soutěžemi. Ladí se jen detaily. „Starají se o každou drobnost. Třeba plejí trávu,“ říká kanoista na divoké vodě Stanislav Ježek, který se o víkendu vrátil z tréninkového kempu v Pekingu. „Ale oni plejí ručně. Prostě tam naběhne dav zahradnic a jdou v houfu,“ popisuje vodní slalomář.

Neoblomní vojáci

Čistí se ulice, stavějí zdi, které schovají špinavější části města, přestavují se nechvalně proslulé pekingské veřejné záchodky. A zvyšuje se ostražitost strážců. „Teď už důsledně kontrolují každou akreditaci. Tam, kde na minulém kempu stál jeden voják, už je celá četa,“ líčí Ježek.

Přítomnost armády ale přináší i komplikace. „Když jsme přijeli, nechtěli nás bez akreditace pustit do areálu. Jenže ty se vydávaly vevnitř a oni tvrdili, že mají rozkaz nás nepouštět. Anglicky samozřejmě nemluvili, tak jsme jim chtěli dát k uchu manažera našeho hotelu, aby jim to vysvětlil. Jenže oni nechtěli ani telefon,“ vykresluje Ježek pekingské peripetie.

Vyráželi do tmy

Strašákem číslo jedna pro sportovce ale zůstává smog. Plány organizátorů, jak se s blížící se olympiádou bude situace zlepšovat, vzaly za své. „Naopak, oproti minulému kempu se to výrazně zhoršilo,“ tvrdí Ježek. „Minule jsme měli štěstí na počasí, foukalo. Ale teď ten smog seděl, viditelnost tak sto metrů. Slalomářská trať sousedila s kanálem pro rychlostní kanoistiku a tam neviděli na druhý břeh. Při tréninku vyráželi do tmy. My sice viděli, ale hůř se dýchalo a škrábalo to v krku,“ popisuje slalomář. „Pokud bude problém s ovzduším, může to vést ke změnám v programu,“ opakovně upozornila mluvčí MOV Giselle Daviesová.

Přes zmíněné potíže jsou čínští představitelé přesvědčeni, že uspořádají nejlepší hry v dějinách. „V televizi neustále běží šoty, jak jsou všichni nadšení, rozhovory, zpravodajství z běhu s olympijskou pochodní. Zajímavé je, že tam všude mají hezké počasí,“ usmívá se Ježek. „Ale normální lidi to podle mě tak neprožívají, tedy pokud zrovna neprodávají olympijské suvenýry,“ dodává.

Reklama

Související témata: