Hlavní obsah

Peking hlásí vedro a obrovskou vlhkost

Úmorné vedro doprovázené vysokou vlhkostí a nízkou viditelností. Tak vypadá dva týdny před zahájením olympiády situace v Pekingu. Na vlastní kůži ji zažívá část vedení české výpravy v čele se šéfem mise Františkem Dvořákem. „V pátek tu bylo 34 stupňů a vlhkost asi 95 procent. Navíc je tu neustále takový opar, rozhodně nic příjemného,“ upozorňuje české sportovce, kteří se už během víkendu začnou do Číny slétávat.

Článek

Přes přísliby místních funkcionářů se s blížícím se zahájením výrazně nelepší smogová situace. „Místní tvrdí, že se to od 20. července trochu zlepšilo, ale viditelnost je pořád tak 300 metrů,“ říká Dvořák v narážce na utlumení továren a omezení provozu aut. „Byli jsme na ambasádě za naším velvyslancem a ten říkal, že vždy, když přiletí do Prahy, přijde mu, jako by se mu zlepšil zrak,“ popisuje Dvořák.

Voda po koupelně

Předvoj české výpravy už si mohl prohlédnout i samotnou olympijskou vesnici. „Domy jsou úplně nové a nejlepší, co pamatujeme,“ kvituje místopředseda Českého olympijského výboru Dvořák. Nedodělků bylo jen pár. „Mají jinak pojaté sprchy, nejsou tu rantly, takže voda teče po celé koupelně. Ani vyspárování není úplně dokonalé, ale to jsou vážně jen drobnosti,“ říká Dvořák. Vesnice se otevře v neděli a pojme 16 000 sportovců a funkcionářů.

Vzhledem k aktuálnímu počasí bude hojně využívána klimatizace na pokojích. „Je to klasická vzduchotechnika, žádné super filtry, které by nepropustily částice,“ popisuje Dvořák. Jejich vyspravení se teď věnuje šéflékař české výpravy Jaroslav Větvička. „Dovezl si filtrační textilii a stříhá ji. Nejprve ji umisťuje do společenských místností a do míst, kde se bude masírovat, ta mají přednost. Navíc není jednoduché vždy vypátrat, kde ta koncovka vzduchotechniky přesně je,“ líčí peripetie Dvořák.

Květiny ze stropu

Co zatím funguje bezproblémově, je doprava. „Když jsme jeli na ambasádu, vyhrazené olympijské pruhy fungovaly stoprocentně. Nikdo si tam nedovolí vjet, před námi nebylo žádné auto. Nebýt toho, doprava zkolabuje,“ postřehl šéf české mise.

Peking už hrami naplno žije, což Dvořák spatřil hned po svém příletu. „Je to diametrální rozdíl,“ srovnává se svou předchozí návštěvou čínské metropole. „Už cestou z letiště jsme viděli spoustu vlajek, třepetalek a výzdoby. Město je čisté se spoustou květin, umějí je skvěle aranžovat. Dokonce rostou i ze stropu, což je mimo mé chápání,“ usmívá se funkcionář.

Reklama

Související témata: